Sneller dan een echte cheetah…

Een onderzoeker van de UT  (Universiteit Twente) heeft een robot gemaakt die net zo beweegt als het snelste landdier, het jachtluipaard. De robot van onderzoeker Geert Folkertsma verbruikt daarbij relatief maar 15 procent meer energie dan een echte cheetah. Zoals je mag verwachten van het snelste landdier ter wereld maakt de cheetah heel efficiënt gebruik van zijn energie.

“Ik wilde een robot maken die op dezelfde manier rent”,  verklaart Folkertsma. “Dit is nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe robots.” Folkertsma bestudeerde voor de bouw van zijn robots video’s van cheetah’s en analyseerde hun bewegingen met software. “Er is veel dat we kunnen leren van de cheetah”, meent hij. De huidige robots zijn vaak groot en zwaar en verbruiken veel energie. En dat terwijl er behoefte is aan robots die zich makkelijk kunnen voortbewegen. “Mijn stofzuigrobot kan bijvoorbeeld niet over drempels heen, of de trap op”, aldus Fokertsma. “Als je de kennis over het looppatroon van de cheeta toepast, kun je robots veel eleganter en vooral efficiënter laten lopen.”

Helemaal nieuw is een ‘cheetah robot’ niet. In Amerika hebben ze eveneens een cheetah robot die harder rent dan Usain Bolt. 2,45 km per uur harder om precies te zijn. De cheetah heeft een snelheid van 47,15 kilometer per uur gehaald. Sprinter Usain Bolt heeft tijdens zijn wereldrecord in 2009 een topsnelheid van 44,7 kilometer per uur gehaald. De ontwikkelaar van deze robot is Boston Dynamics die dit in opdracht doet voor de Defense Advanced Research Project Agancy (DARPA). Het doel is om uiteindelijk een robot te ontwikkelen die zich in de buitenlucht vrij kan bewegen. Deze robot versie wordt de WildCat genoemd en moet sneller kunnen dan de Cheetah robot.

Lees ook:De robotrevolutie is begonnen…
Lees ook:Robots tijdens het shoppen…
Lees ook:Robots werken zij aan zij…
Lees ook:Robots; strijd om de aandacht aanwezigen…
Lees ook:Springen als een galago…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>