Vandaag herdenken we…

Vandaag, 4 mei, herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De Nederlandse vlag hangt halfstok en om 20.00 uur is het 2 minuten stil. Tijdens de Dodenherdenking herdenken we ook alle burgers en militairen die in oorlogssituaties of bij vredesoperaties in Nederland, of waar dan ook ter wereld, zijn gesneuveld.

Het is ook de dag dat er een stille tocht over de Waalsdorpervlakte in Den Haag wordt gehouden, waarbij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Rond het monument met de Bourbonklok wordt om 20.00 uur eveneens twee minuten stilte gehouden, alvorens er bloemen en kransen worden neergelegd. De Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte wordt elk jaar live op televisie uitgezonden. Ik blijf dit indrukwekkend vinden misschien door de verhalen die mijn vader vertelde. Zijn broer werd op deze plek, vlak voor de bevrijding, door de Duitsers geëxecuteerd.

De Duitsers gebruiken de vlakte in het duingebied Meijendel bij Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk als fusilladeplaats. Er werden onder meer verzetsstrijders om het leven gebracht die eerder in een nabijgelegen gevangenis, het zogenaamde Oranjehotel, gevangen hebben gezeten. Hoeveel personen er gedurende de oorlogsjaren precies zijn geëxecuteerd is niet bekend. Geschat wordt dat dit er tussen de 250 en 280 zijn, waaronder vooral veel verzetsstrijders.  Verschillende keren worden er meerdere personen tegelijk ter dood gebracht, als represaille voor acties van het verzet. Eén van de bekendste massa-executies vindt plaats op 8 maart 1945. Vanwege een aanslag op SS-leider Hanss Albin Raute  worden op de Waalsdorpervlakte dan 28 mannen, waarvan 27 verzetsstrijders, gefusilleerd (bron historiek.net).

 

Lees ook:APPLAUS VOOR KONINGIN BIJ HERDENKING
Lees ook:Hoe belangrijk is Dodenherdenking…
Lees ook:Voor mij heeft 4 mei zeker zin…
Lees ook:Memorial Day; dodenherdenking en barbecue…
Lees ook:Herdenking 4 mei 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>