Spanje eert vandaag haar moeders…

Op 7 mei wordt  in Spanje Moederdag (Dia de la Madre) gevierd. Net zoals in Nederland besteedt de commercie er veel werk aan en liggen de schappen vol met Moederdagcadeaus. In Spanje is het normaal dat Moederdag met de hele familie wordt  gevierd en niet alleen met het gezin. Daarom krijgen de moeders ook cadeaus van andere familieleden. Mei is ook de maand waarin de Heilige Maagd Maria (de moeder van Jezus) wordt geëerd. Dat  gaat vaak samen met de viering van Moederdag.

In Spanje werd Moederdag lange tijd gevierd op de katholieke feestdag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (Inmaculada Concepción), op 8 december, maar deze datum werd in 1965 veranderd. Moederdag in Spanje verschilt niet zoveel met de Nederlandse viering. Behalve dat het op een andere dag valt en vaak wordt gecombineerd met het eren van de Heilige Maagd Maria. De  intentie is hetzelfde. De dag staat in het teken van het vertroetelen van de moeders. Waarbij  gezelligheid met het gezin en familie centraal staan. De beste manier om Moederdag te vieren, is door gewoonweg tijd met haar door te brengen. Moederdag zoals we dat tegenwoordig kennen, vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar rechter Julia Ward Howe in 1870 een campagne voor pacifisme en ontwapening van vrouwen lanceerde.

De campagne werd echter pas een succes toen Anna Marie Jarvis in 1907 ‘de dag voor moeders’ begon te promoten. President Woodrow Wilson besloot uiteindelijk dat de tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag ‘Mother’s Day’ zou zijn. Dit werd door veel landen overgenomen. Uitzonderingen zijn onder meer landen als : Angola, Hongarije, Kaapverdië, Litouwen, Mozambique en Portugal (bron en foto’s internet).

Lees ook:Dia de la Madre; ook wel Moederdag in Spanje…
Lees ook:Moederdag; de dag ter ere van alle moeders…
Lees ook:Moederdag
Lees ook:Moederdag; zeg het met bloemen…
Lees ook:Moederdag is meer dan een ontbijtje op bed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>