Nieuw vlindersoort ontdekt…

Vlinders zijn in mijn ogen magische wezens. Zeker met al hun pracht en praal en transformatie van rups naar vlinder.  Ze staan voor niets voor niets voor wedergeboorte. Vaak wijzen ze vlinders ons erop dat we sommige dingen niet te serieus moeten nemen en moeten genieten van wat we nu hebben.

Vlinders dwarrelen door het leven. Vaak heeft elke soort een eigen betekenis. Ik ben benieuwd welke eigenschappen aan deze nieuwe vlindersoort worden toebedeeld. Russische onderzoekers hebben namelijk voor het eerst in meer dan honderd jaar in Israël een nieuwe vlindersoort ontdekt met oranje, zwartgevlekte vleugels. Het insect werd aangetroffen in het skigebied op de berg Hermon en is beschreven in het vakblad Comparative Cytogenetics. De Melitaea acentria, zoals de officiële naam luidt, is vermoedelijk al 1 tot 1,6 miljoen jaar oud. ”Voor mij was het een verrassing dat deze vlinder nog niet was ontdekt”, zei de Russische entomoloog en evolutiebioloog Vladimir Loechtanov van het zoölogisch instituut in Sint-Petersburg (bron www.nu.nl).

”Duizenden mensen hebben deze prachtig gekleurde vlinder gezien en vaak gefotografeerd. Maar niemand heeft beseft dat het om een eigen soort gaat.” Oorzaak daarvan is de grote gelijkenis met de algemeen voorkomende Melitaea persea. Daardoor kwam niemand op het idee deze ‘pistevlinder’ onder de microscoop te leggen en genetisch te determineren. Totdat Loechtanov een omvangrijk onderzoek startte naar Israëlische vlinders. Een van zijn studenten, Asia Novikova, ving op de Golan-hoogte enkele exemplaren waarmee ”iets vreemds” was. DNA-analyse wees uit dat deze vlinder zich duidelijk onderscheidde van de ‘persea’ (bron ANP en www. nu.nl).

Lees ook:Leer meer over vlinders…
Lees ook:Vlinders hebben meerdere symbolische betekenissen…
Lees ook:Ga zelf eens vlinders spotten…
Lees ook:Oudste fossielen van motten en vlinders ontdekt…
Lees ook:Verschijnt er een vlinder dan komt er een transformatie aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>