Hoe gromt jouw hond…

Mensen begrijpen het gegrom van honden verrassend goed, zo blijkt uit een nieuwe studie.  Als mensen honden horen grommen, kunnen ze in 65 procent van de gevallen correct voorspellen waar de dieren mee bezig zijn en of ze blij, bang of agressief zijn. Dat melden Hongaarse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal society Open Science (bron www.nu.nl, Dennis Rijnvis).

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 40 volwassen proefpersonen een groot aantal geluidsopnames te laten luisteren van grommende honden. De deelnemers konden de dieren dus niet zien.De opnames waren gemaakt in drie verschillende situaties: de honden waren aan vechten om voedsel met andere viervoeters, ze speelden met hun baasje, of werden benaderd door een persoon door wie ze zich bedreigd voelden. De proefpersonen moesten bij elk geluidsfragment inschatten in welke situatie de hond zich bevond en welke emotie het dier vertoonde. Dat ging vaker goed dan fout.

Het gegrom van opgewekt spelende honden werd zelfs in 81 procent van de gevallen goed geïnterpreteerd. Maar ook de geluiden van honden die vochten om voedsel en viervoeters die angst toonden voor een vreemde, werden meestal goed ingeschat. Volgens hoofdonderzoeker Tamas Farago zijn de bevindingen verrassend. “Het is een belangrijke ontdekking dat mensen de emotionele staat van een andere soort kunnen herkennen alleen op basis van vocale signalen”, verklaart hij in de Britse krant The Guardian. Hondenbezitters presteerden bij het onderzoek beter dan mensen die zelf geen hond hadden. Opvallend is verder dat vrouwelijke deelnemers  het gegrom van honden vaker goed interpreteerden dan mannen. “Misschien zijn vrouwen door hun hogere emotionele gevoeligheid beter in staat om de context van het gegrom te kunnen plaatsen”, speculeren de wetenschappers in de studie (foto’s internet).

Lees ook:Telepathie binnenkort wetenschappelijk bewezen.
Lees ook:Forever young; de eerste stappen zijn gezet…
Lees ook:Honden kunnen specifieke gebeurtenissen onthouden…
Lees ook:Is mindfulness wel zo goed voor ons…
Lees ook:Link tussen geboortekenmerken en paranormale overtuigingen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>