Killers van planten….

Niet iedere plant is zo ‘lief’ als hij er uitziet. Wat dacht je van de vleesetende bekerplant Sarracenia (Trompetbekerplant)! Deze bijzondere plant eet vliegen en andere insecten. De bekerplant heeft een vloeistof in de kelken dat insecten lokt. Eenmaal er in, is gevangen. De insecten worden verteert door  de aanwezigheid enzymen.

De Pinguicula Tina (Mexicaans vetblad) is eveneens een vleesetende plant en  vangt het liefst kleine fruitvliegjes en/of spinnetjes. Op de bladeren zitten kleine ‘lijmdruppeltjes’. Wegkomen is onmogelijk. De plant beschikt over verteringsenzymen en komt zo aan zijn voeding. Een ander mooi voorbeeld is Nepenthes Bloody Mary. Met zijn rode bekers (met nectarklieren) lokt hij insecten. De randen van de bekers zijn glad zodat het insect naar beneden valt en  wordt verteerd door het vloeistof.

Familie van deze plant is de Nepenthes Louisa. Ook deze vleesetende plant lokt insecten met een nectargeur die in de klieren van de bekers zitten. Alleen zijn deze bekers groen. In de bekers zit een vloeistof waar insecten niet meer uit kunnen komen zodra ze erin vallen. Veel mensen kennen wel de Dionea Miscupula (Venusvliegenvanger). De plant vangt kleine insecten door zijn blaadjes die snel kunnen dichtklappen bij aanraking. Net zoals zijn voorgangers lokt deze plant zijn prooi door een nectar-achtige geur af te scheiden. Deze zoete geur is erg aantrekkelijk voor vliegen en muggen. Helaas met dodelijke afloop (bron en foto’s internet).

Lees ook:Kamerplanten en een goede nachtrust…
Lees ook:Maak je eigen geurblokjes voor de Kerst
Lees ook:Vleesetende wespen in Frankrijk
Lees ook:Hou jij ook zo van spinnen…
Lees ook:Feng Shui; haal een geldboom in huis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>