Duitsland viert Hemelvaart en Vaderdag…

Hemelvaartsdag (Christi Himmelfahrt) is in Duitsland een dubbele feestdag. Naast Hemelvaartsdag wordt namelijk ook Vaderdag, op de 40e dag na Pasen, gevierd. Het is eigenlijk de dag dat: de zoon als het ware terugkeert naar de vader. Het Duitse Vatertag is wat anders dan hoe wij Vaderdag kennen. Duitse mannen geven er hun eigen draai aan.

Volgens de traditie, die aan het einde van de 19e eeuw zijn intrede deed in Duitsland, staat niet de familie, maar staan de mannen centraal. De dag wordt vaak Männertag of Herrentag (in Oost-Duitsland) genoemd. Hoewel de oorsprong van Vaderdag in de VS ligt, wordt Vaderdag in Duitsland dus niet op de derde zondag van juni gevierd. Ook de invulling is anders. Zo is  het onder meer een traditie om, met mannen onder elkaar, te gaan wandelen of samen één of meer kleinere wagens (Bollerwagen) voor te trekken. Daarna wordt er gepicknickt en veel wijn en bier gedronken.

De Duitse mama’s worden op Moederdag wel in de watten gelegd door hun kinderen, maar de mannen trekken op Vaderdag dus hun eigen plan. Vooral op het platteland is deze dag razend populair. Door de alcoholconsumptie ligt het aantal ongevallen op deze dag ook wat hoger. De overlast zorgt ervoor dat diverse feministische groeperingen  maar al te graag zien dat deze dag wordt afgeschaft. Niet alle vaders brengen hun feestdag echter drinkend door. Veel families trekken er gezamenlijk op uit waarbij de dag na Herrentag vaak een dag vrij wordt genomen (Brückentag) zodat ze een lekker lang weekend hebben (bron en foto’s internet).

Lees ook:Vaderdag; mijn dochter houdt mij regelmatig een spiegel voor
Lees ook:Vandaag is het Verloren maandag…
Lees ook:Hemelvaart; dauwtrappen en broodweging…
Lees ook:Wat vieren we eigenlijk met Hemelvaart…
Lees ook:Voorspellingen: ‘Duitsland klimt uit recessie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>