Vandaag eren we Guru Purnima…

Vandaag, zondag 9 juli, is het Guru Purnima. De dag dat hindoes hun ‘guru’ eren. Tijdens dit festival herdenken hindoes alle leermeesters die er zijn geweest, en die er nu zijn. Een acharya (leraar) geeft kennis, een Guru geeft diepte en bewustzijn en maakt je weer levendig.

Acharya geeft informatie, Guru geeft intelligentie, een alerte intelligentie. Je geest staat in verbinding met de maan. Vandaar dat dit festival altijd tijdens volle maan plaatsvindt. Guru Purnima is de dag waarop de devotee zich echt realiseert wat de guru, zijn kennis, technieken en zegen gebracht heeft in zijn/haar leven.Guruji zegt altijd: ”Geef op deze dag al je problemen en alles waar je mee zit aan mij.” Guru Purnima is dus een hindoeïstische feestdag op de volle maan (Purnima), in de maand Aashaadha van de Hindoekalender. Op deze dag offeren aanhangers het ritueel puja aan hun goeroe.

Puja’s  zijn rituele aanbiddingen die sinds onheuglijke tijden bestaan. Puja’s verwijderen obstakels uit ons leven. Ze verminderen aandoeningen zoals stress, angst en depressie die vaak door onze moderne, snelle leefwijze veroorzaakt worden. Wetenschappelijk onderzoek en studies tonen aan dat puja’s harmonie in het individu en de samenleving creëren. Puja’s worden om vele redenen verricht, bijvoorbeeld om de financiën te verbeteren, relaties te versterken, een gunstig begin van een zaak te bewerkstelligen, enz. Puja’s helpen ons niet alleen onze materiële wensen te vervullen, ze maken ons ook bewust van de beperkingen van onze menselijke inspanningen. Bovendien doen zij ons beseffen dat onze handelingen zonder goddelijke genade niet de gewenste resultaten zullen hebben. Door dit inzicht stroomt er genade in ons leven en wordt onze band met God verdiept (bron internet).

Lees ook:Raksha Bandhan; bescherming en liefde tussen zus en broer…
Lees ook:Asalha Puja; één van de drie belangrijkste feestdagen van het boeddhisme…
Lees ook:Het is weer bijna volle maan…
Lees ook:Wat doet de volle maan met je…
Lees ook:Purnima was in haar vorig leven een wierookmaker…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>