Het spookt in Nederlandse musea…

Nederland kent meerdere spookmusea waar bezoekers en medewerkers paranormale activiteiten hebben waargenomen. ParaVisie zet er een aantal op een rij. In de Gevangenpoort in Den Haag wordt de meeste paranormale activiteit gemeld. Tussen 1420 en 1828 kwamen daar mensen terecht die een zwaar misdrijf hadden gepleegd. Volgens medewerkers van het museum is het ‘er niet pluis’. Het personeel ziet regelmatig iemand lopen bij het kleine kantoor, een man met een zwarte mantel en capuchon.

Verder wordt er geregeld een jongen gezien met een mank been, die door het cellencomplex wandelt. Cellen worden aan het einde van de dag met tiewraps op slot gedaan. Soms zijn die tiewraps verdwenen en staan de celdeuren open. In kasteel Loevestein in de gemeente Zaltbommel, waar meer voorname personen gevangen zaten, waart een man zonder hoofd rond.Het zou gaan om de geest van Herman de Ruiter, die het slot tijdens de Tachtigjarige Oorlog enige tijd bezette. Diverse bezoekers hebben er een schim waargenomen.  Jessica Voeten groeide op in het Witsenhuis in Amsterdam. Bewoners van het huis hebben geregeld vreemde dingen beleeft, zo weet ze.Zijzelf ook als kind. “Eén of misschien twee keer voelde ik dat iets me op de trap vasthield bij mijn enkel,” zei ze. “Eigenlijk meer een koude hand die langs mijn been streek,” voegde ze toe.

De naaister die voor de familie in het Witsenhuis werkte was ervan overtuigd dat ze door een onzichtbare hand van de trap was geduwd. Een schrijfster die op de tweede verdieping verbleef hoorde boven zich rare geluiden. Ook leek het soms alsof het huis trilde.In Denekamp staat het spookhuis Singraven (foto). In het gebouw werd een non levend ingemetseld als bouwoffer om instorten te voorkomen. Omwonenden zien de spokende non soms ’s avonds achter één van de ramen van het kasteel staan. In het historisch museum het Paltehuis in Oldenzaal staat een middeleeuwse dwangstoel die werd gebruikt voor verhoor. Sommige mensen kwamen na een bezoek met barstende hoofdpijn thuis. De vroegere eigenaresse van het oude gemeentehuis vlak bij het Paltehuis had ook vaak last van knallende hoofdpijn (Paravisie, Ninefornews, foto’s internet).

Lees ook:Trouwen in het kasteel van Dracula
Lees ook:Wie koopt het kasteel van graaf Dracula?
Lees ook:Wat is het geheim van chateau Miranda…
Lees ook:De legende van de Groningse schelpengrot…
Lees ook:Breng de nacht door op een ‘spooklocatie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>