Nog steeds veel te doen om Holi Fusion…

Het jaarlijks terugkerend festival ‘Holi Fusion’ gaat zich de komende jaren steeds meer profileren als ‘Color Madness’. De naam Holi Fusion blijft echter gehandhaafd, zegt organisator Agash Agarwal, ondanks protesten de afgelopen jaren van gelovige Hindoestanen (bron www.ad.nl).

Holi Fusion Color Madness wordt zaterdag 19 augustus voor de vierde keer gehouden, bij de Karpendonkse Plas in Eindhoven. Tegenstanders vinden dat de term ‘holi’ -de naam van een al vele eeuwen bestaand Hindoestaans feest ter ere van de lente- wordt ontheiligd. Zij zijn ook uitgenodigd voor Holi Fusion, maar of ze ook komen, weet de organisator niet. Het festival duurt van 12.00 tot 23.00 uur. Tot die tijd zijn er optredens -op twee podia- van een twintigtal artiesten onder wie La Fuente, Billy the Kit, Rugged en BIGGI. Ook zijn er allerlei workshops, zoals yoga, zumba en salsa en Indiase ‘bhangra dance’. Tevens worden er een miss en mister Holi Fusion gekozen.Om 15.00 uur kunnen bezoekers elkaar bekogelen met verfpoeder in allerlei kleuren. Dit wordt elk uur daarna herhaald. Nieuw is volgens Agrawal dit jaar het gebruik van vloeibare waterverf. De organisator verwacht zo’n 5000 bezoekers.

Wat is Holi dan wel? Het gekleurd poeder is het bekendste element van Holi, maar het is veel meer dan dat. Holi is een spiritueel feest en één van de belangrijkste hoogtijdagen voor Hindoes. Het wordt beschouwd als nieuwjaarsfeest en viert het begin van de lente. Dit wordt onder andere gedaan met gebedsrituelen door Hindoe priesters, de Holika verbranding en chautal muziek. Hindoes over de hele wereld vieren Holi in de lente. In de lenteperiode organiseren Hindoes door heel Nederland Holi vieringen die gratis en voor iedereen toegankelijk zijn (foto’s en bron internet).

Lees ook:Vandaag vieren we Basant Panchami…
Lees ook:Hindoestanen luiden de komst van de lente in…
Lees ook:Holika Dahan; alles bloeit weer op…
Lees ook:Healing Festival Winter in Meeuwenveen
Lees ook:Open UP! festival op kasteel De Berckt in Baarlo…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>