Deze augustus lijkt op die van 1939…

“De zomer moet een periode van gemoedelijkheid en kalmte zijn. Maar dat is het nu niet.” Harry Leslie Smith, een 94-jarige Brit die de Tweede Wereldoorlog meemaakte, trekt in een opiniestuk in The Guardian aan de alarmbel. “Deze augustus lijkt veel te hard op die van 1939.”

“Het is alsof de zomerbries van 2017 aan flarden wordt geblazen door oorlogswinden die uit de hele wereld waaien richting Groot-Brittannië, net zoals ze dat in 1939 deden”, schrijft Smith in The Guardian. Hij ziet conflicten in de hele wereld, bijvoorbeeld dat tussen Saudi-Arabië en Jemen. Dat vergelijkt hij met hoe Mussolini, de gewezen Italiaanse premier, Ethiopië de vernieling in probeerde te helpen. Of wat gezegd van zijn landgenoten? “De regering van Theresa May denkt dat vrede alleen bereikt kan worden door het aantal wapens in conflictgebieden te laten toenemen. Er zijn overal tekens, met als grootste wellicht dat Amerika zichzelf laat leiden door Donald Trump, een man die een tekort heeft aan eergevoel, wijsheid en menselijke vriendelijkheid mist. Het is dwaas dat Amerikanen denken dat hun generaals hem wel in toom zullen houden. Dat is zoals de liberale Duitsers, die dachten dat het leger de natie zou beschermen tegen de excessen van Hitler.”

“Want deze maand augustus lijkt te veel op die van 1939, de laatste zomer van de vrede die we hadden tot in 1945. Toen was ik 16 en groen achter de oren. Samen met mijn vrienden gingen we naar de film en lazen we in de nieuwsstanden over Hitler en andere fascistische monsters. We lachten met hen, want dat leek zo ver van ons bed. Wisten wij veel dat in augustus 1939 een leven zonder vrede, zonder slachtoffers en zonder luchtaanvallen slechts een paar dagen weg was. Ik hoorde het toen niet donderen, maar nu als een oude man wel. Ik hoop voor mijn kleinkinderen dat ik het mis heb. Maar ik ben banger dan ooit” (bron Nieuwsblad.be, foto’s internet).

Lees ook:Hitler misschien toch niet dood :(
Lees ook:Je zoekt je vader en hoort….. Charles Manson is je vader. Oef
Lees ook:Paranormaliteit kun je leren
Lees ook:Sektes, Mormonen
Lees ook:En de zomer is begonnen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>