Hartjesdag; hertenvlees en pullen bier…

Morgen wordt er ‘Hartjesdag’ op de Zeedijk (derde maandag van augustus) gevierd. Dit gaat vooraf aan de ‘Nacht van de Romantiek’. De Stichting Hartjesdagen is in 2009 opgericht door de ondernemers van de Zeedijk. Het belang van de Hartjesdagen is onder meer het bevorderen van de buurtgebondenheid.

De Zeedijk en haar nautische omgeving zullen met haar “eeuwenoude” imago op de kaart moeten blijven staan omdat deze onlosmakend verbonden is met de historie van onze stad en verdiend daarom ons aller aandacht. Voor de oorsprong van de Hartjesdagen (derde weekend van augustus) gaan we terug naar de middeleeuwen. Het ‘gewone’ volk kreeg in de bossen rondom Haarlem één keer per jaar, op de derde maandag in augustus, toestemming van de landeigenaar om op de hertjes te jagen. De buit werd mee naar huis genomen en aan grote spitten gebraden. Het feestmaal werd onder het genot van vele pullen bier verorberd en daarna gaf men zich over aan zang en dans. Langzamerhand zakte het festijn af in de richting van Amsterdam en kreeg in de loop van de tijd een steeds meer carnavalesk karakter.

Vooral in de Jordaan, de Haarlemmerbuurt en op de Zeedijk werd Hartjesdag hartstochtelijk gevierd. Het was een feest van vrijheid en blijheid. Oudere buurtbewoners kunnen zich nog herinneren hoe een bonte stoet van verklede mensen al dansend en zingend over de Zeedijk en de Warmoesstraat naar de Dam trokken en weer terug. Voor de kinderen was het ook feest. De meisjes kregen een matrozenpakje aan en de jongens een jurk. In 1942 verboden de Duitsers de viering van Hartjesdagen dat leek het einde in te luiden van deze eeuwenoude traditie. In 1997 werd door de ondernemers van de Zeedijk en in samenwerking met de NV Zeedijk dit feest op nieuw geïntroduceerd (bron www. stichtinghartjesdagen.nl).

Lees ook:Eeuwenoude traditie Hartjesdag voortgezet…
Lees ook:Het feest van Maria Koningin…
Lees ook:Vandaag is het Verloren maandag…
Lees ook:Het spook van de Zeedijk…
Lees ook:2 november Allerzielen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>