Een robot die je eten klaar maakt…

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar een Londens bedrijf is een robotkeuken aan het ontwikkelen. Twee mechanische armen kopiëren het gedrag van menselijke koks.De Robotic Kitchen van Molev wordt geleverd inclusief oven, kookplaat, wastafel, koelkast en afwasmachine. Als je even geen zin hebt in robot-eten, dan kan de keuken ook door menselijke koks worden gebruikt.

De gerechten bestel je online, waarna je de ingrediënten in de juiste kastjes moet zetten. Dan weet de robot precies waar welk ingrediënt staat. Daarna is de belofte dat de robot het helemaal zelf gaat doen. De robotarmen worden getraind door menselijke koks. Een kok wordt gevolgd tijdens het bereiden van een gerecht. De bewegingen worden opgeslagen en daarna door de robotarmen gekopieerd. Volgens Moley worden daarom gerechten op sterrenrestaurant-kwaliteit geserveerd.

Een woordvoerder van het bedrijf laat aan RTL Z weten dat de planning is om in 2018 de keuken te gaan verkopen. De robotkeuken werd voor het laatst getoond in 2015, tijdens de Consumer Electronics Show in Shanghai. Volgens de woordvoerder zijn alle investeringen binnen en is het nu wachten op de afronding van de ontwikkeling. De makers van Moley verwachten dat de prijs binnen drie jaar zakt naar zo’n 35.000 dollar. TU/e-professor Maarten Steinbuch, gespecialiseerd in robotica, zit in ieder geval niet te wachten op een robotkeuken. ”Ik vind koken wel gezellig, dus ik hoef hem niet in mijn huis.”

Hij verwacht niet dat de robotkeuken erg populair gaan worden thuisgebruik. “Maar voor hoge-productiekeukens, zoals in verzorgingshuizen, kan ik me voorstellen dat het loont om te automatiseren.” Het is daarbij belangrijk dat de robot te programmeren is door de eindgebruiker, zodat de robot snel nieuwe gerechten kan leren. Maar de robotica is op dit moment gewoon nog niet ver genoeg. “Wat nu als je een eitje laat vallen? Dan moet de robot ook weer weten hoe hij het opruimt.” Op de korte termijn is het dus te ingewikkeld en te duur. Steinbuch: “Het wordt pas interessant als de robot zelf boodschappen kan gaan doen. Maar daar zijn we de komende tien jaar nog niet” (bron www.rtlnieuws.nl).

 

Lees ook:Robots tijdens het shoppen…
Lees ook:Robotje Pepper mishandeld door dronken man…
Lees ook:Robot Sophia wil familie én een carrière…
Lees ook:Robot Atlas kent vele tricks…
Lees ook:Robot bouwen in de klas…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>