Mogelijk nieuwe planeet ontdekt…

Astrofysici van de Universiteit van Texas in Arlington denken op slechts 16 jaar lichtjaar afstand een aardachtige planeet te hebben ontdekt. De planeet draait rond de ster Gliese 832 en moet één tot 15 keer zo zwaar zijn als de aarde, zo schrijven ze in The Astrophysical Journal. “Dit is een belangrijke doorbraak die wijst op het bestaan van een potentiële nieuwe planeet rond een ster vlak bij de onze,” zeggen de onderzoekers in een persverklaring (bron NineforNews).

Ze hebben berekend dat de planeet een miljard jaar in de leefbare zone van een rode dwerg kan blijven bestaan. Het is nog niet 100 procent zeker dat de planeet bestaat, maar de wetenschappers hebben wel sterke aanwijzingen gevonden. Gliese 832 is een rode dwerg die half zo zwaar en groot als onze zon is. Rond de ster draaien een Jupiterachtige gasreus genaamd Gliese 832b en een superaarde die Gliese 832c is gedoopt.

 Eerder dit jaar ontdekten sterrenkundigen voor het eerst een dampkring rond een aardachtige planeet. De dampkring van de exoplaneet, GJ1132b geheten, zou aanwijzingen kunnen bevatten over leven op de planeet. Onlangs werd op amper 39 lichtjaar van onze planeet ook al een planeet gevnden waar buitenaards leven mogelijk zou kunnen zijn. Die planeet cirkelt rond een rode dwerg in het sterrenbeeld Walvis. De exoplaneet bevindt zich in de bewoonbare zone, schreven de onderzoekers in Nature. Ze spraken van de meest interessante exoplaneet die ze in de afgelopen 10 jaar hadden gezien. Het zou zelfs mogelijk zijn om er een signaal naartoe te sturen (foto’s internet).

Lees ook:Is er leven op…
Lees ook:Planetenjager ontdekt 32 exoplaneten
Lees ook:Wel of geen leven op andere planeten…
Lees ook:Mogelijk leven op nieuwe planeet…
Lees ook:Mogelijk nieuwe planeet ontdekt…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>