SS Cotopaxi en de Bermudadriehoek…

De Bermudadriehoek blijft mij boeien. Op de site Nu.nl kwam ik daar een leuk onderwerp over tegen. NU.nl checkt (namelijk) dagelijks berichten die rondgaan op Facebook op hun betrouwbaarheid. Bewering: Een vrachtschip dat negentig jaar geleden spoorloos verdween in de Bermudadriehoek is weer opgedoken. Oordeel: Niet waar. Waar komt het vandaan?

Op respectievelijk 13 en 19 augustus (2017) plaatsten de viralwebsites Waanzinnig. en  Dagelijksbizar identieke berichten over het Turkse vrachtschip SS Cotopaxi. Dit vaartuig zou in december 1925 spoorloos zijn verdwenen tijdens een reis door de Bermudadriehoek – een stuk zee tussen Miami, de Bermuda-eilanden en Puerto Rico in de Atlantische Oceaan. Op 16 mei 2016 zou de Cotopaxi opeens zijn verschenen aan de kust bij de Cubaanse hoofdstad Havana, haar oorspronkelijke bestemming, negentig jaar te laat en zonder bemanning of lading.

Het stuk op de viral-websites wordt vergezeld door een filmpje met (duidelijk bewerkte) foto’s, maar het oorspronkelijke artikel is afkomstig van de website World News Daily Report, die al vaker  in NUcheckt is  verschenen als bron voor ‘mysterieus clickbait’. Het bericht over de Cotopaxi op die website, gepubliceerd op 18 mei 2005, vertoont grote gelijkenissen met dat op de viral-websites: de inhoud van elke paragraaf is, hoewel anders opgeschreven, fundamenteel hetzelfde.  Onderaan elke pagina van de website waar het verhaal vandaan komt staat de volgende melding: ”World News Daily Report aanvaardt alle verantwoordelijkheid voor de satirische aard van zijn artikelen en voor de fictieve aard van hun inhoud. Alle karakters die in de artikelen op deze website verschijnen – zelfs die gebaseerd op echte personen – zijn volledig fictief, en elke gelijkenis tussen hen en eender welke andere persoon, levend, dood of ondood, is puur een wonder.” Jammer…ja eigenlijk wel…(foto’s internet).

Lees ook:Bermudaschip SS Cotopaxi gevonden in de Caribische Zee…
Lees ook:Waarom blijft de Bermudadriehoek zo boeiend?
Lees ook:Fox News: Wonderen bestaan, Engel geneest kind in Ziekenhuis
Lees ook:Feeën bestaan dus toch…
Lees ook:Soldaten veranderen in steen na zien aliens…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>