Bedevaart, Mekka en offeren geit…

Vandaag begint de ‘hadj’, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka voor moslims. Iedere moslim moet, als hij daartoe in staat is, verplicht eens in zijn leven meedoen aan de bedevaart. Elk jaar maken miljoenen pelgrims de reis.

Hadj komt uit het Arabisch en kan vertaald worden als ‘bezoek aan de Heilige Plaatsen’. Het doel van de hadj is niet Mekka, maar de Grote Moskee die rond het heiligste heiligdom van de islam is gebouwd, de Heilige Ka’bah (Arabisch voor ‘huis van Allah’). Jaarlijks ondernemen zo’n drie miljoen pelgrims de ‘hadj’, deze bedevaart naar Mekka is al eeuwenlang voor veel mensen een spiritueel ideaal en is  (eigenlijk) alleen voor moslims toegankelijk. Mekka is meer onderdeel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis dan je beseft. Honderdduizenden inwoners van het koninkrijk hebben de pelgrimstocht in het verleden gemaakt vanuit Indonesië, Suriname en Nederland. En nog steeds vervullen duizenden Nederlanders jaarlijks deze lang gekoesterde wens.

De pelgrimstocht bestaat uit verschillende ceremonies, die de essentiële inhoud van het Islamitische geloof symboliseren en die aan de beproevingen van de profeet Abraham (vrede zij met hem) en zijn familie herinneren. Meer dan twee miljoen moslims verrichten de pelgrimstocht jaarlijks en de rest van de meer dan anderhalf miljard moslims vieren wereldwijd de feestdag (het offerfeest ofwel ‘Ied-al-adha’) in huiselijke kring. Deze feestdag wordt ook ‘het grote feest’ of ‘feest van Ibrahim’ of ‘Schapenfeest’ genoemd. Als men het enigszins kan betalen, slacht men een offerdier, bij voorkeur een schaap of een geit. Met dit feest herdenkt men het grote offer dat van Ibrahim werd gevraagd, toen hij de opdracht kreeg het dierbaarste dat hij bezat, zijn enige zoon, te offeren. Het is een feest voor de hele moslimgemeenschap, verspreid over de wereld, die zich solidair voelt met de pelgrims. Tegelijkertijd is het voor iedere moslim een uiting van zijn individuele geloofsbeleving (bron en foto’s internet).

Lees ook:Met je potje naar de buren…
Lees ook:Sint Jacobsschelp; symbool voor de pelgrims…
Lees ook:Kumbh Mela; een zes weken durende bedevaart…
Lees ook:Moslims krijgen visioenen en ontmoeten Jezus
Lees ook:Viering van het Inti Raymi-feest…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>