Is er (buitenaards)leven op…

Enkele planeten die rond een andere ster draaien, hebben mogelijk water. Ruimtetelescoop Hubble heeft daar sporen van gevonden. Bij twee van de planeten is het water inmiddels waarschijnlijk verdwenen, maar op het oppervlak van zeker drie andere planeten is misschien nog water te vinden (bron ANP, www.nu.nl).

Het gaat om planeten die rond de ster TRAPPIST-1 draaien. Die staat in het sterrenbeeld Waterman op 39 lichtjaar afstand van de aarde. Voor ruimtebegrippen is dat om de hoek. De ster heeft zeven planeten. Wetenschappers hadden al het vermoeden dat op een paar daarvan misschien leven mogelijk is. In de afgelopen jaren zijn duizenden zogeheten exoplaneten ontdekt, planeten buiten ons zonnestelsel. Daarnaast zijn er nog duizenden potentiële planeten, waarvan het bestaan nog niet helemaal zeker is. Maar wetenschappers zijn pas net begonnen met zoeken en tellen. Het werkelijke aantal exoplaneten ligt waarschijnlijk veel hoger. Er zijn honderden miljarden sterrenstelsels in het heelal. En ons stelsel, de Melkweg, heeft alleen al honderden miljarden sterren. En waarschijnlijk hebben vrijwel al die sterren planeten om zich heen draaien.

Heel lang geleden ontstond er leven op aarde. De eerste levensvormen waren heel eenvoudige eencelligen. Inmiddels zijn we miljarden jaren verder en zijn op aarde complexe, meercellige en intelligente levensvormen te vinden, waaronder de mens. Is het ontstaan van deze complexe levensvormen uniek? Of kan dat ook heel gemakkelijk op een ander hemellichaam gebeuren zodra er op dat hemellichaam leven is ontstaan?  De vraag  blijft: Is buitenaards leven mogelijk? Volgens wetenschappers is de kans groter dan verwacht. Zo hebben wetenschappers van het astronomie-instituut Andrew Howard aan de Universiteit van Hawaï bijvoorbeeld een compleet nieuw type planeet ontdekt, dat qua grootte het midden houdt tussen de Aarde en Neptunus, in theorie een mogelijk ‘leefbare’ maat. Wat is jullie bevinding hierover?

Lees ook:Is er leven op…
Lees ook:Leven op andere planeten toch mogelijk…
Lees ook:Super kleine ster in heelal gevonden…
Lees ook:Bewoonbare planeet ontdekt en….. vlak bij!
Lees ook:Vinden we ooit een andere planeet om op te leven…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>