Airplants; so cute om te hebben…

So cute en volgens mij helemaal ‘hip’ aan het worden; luchtplantjes. Airplants  oftewel luchtplantjes is de benaming van tillandsia’s. Deze  plantjes, die in de natuur hun voedingsstoffen uit de luchtvochtigheid halen, hebben dus geen aarde nodig. Vandaar hun naam.

De wortels worden alleen gebruikt om zich goed vast te houden aan de ondergrond. Zodra de luchtplantjes uit de oorspronkelijke ondergrond zijn, zijn de wortels niet nuttig meer. Wel willen ze graag 1 a 2x per week een beetje besproeid worden met (regen)water.  Luchtplantjes komen op veel plekken in de wereld voor. Er zijn wel meer dan 400 verschillende soorten. Ze groeien zowel in de woestijnen, de bossen en de bergen van Mexico, Zuid- en midden Amerika. Hoewel er veel verschillen tussen de tillandsia’s zijn, hebben ze één ding gemeen, ze hebben nauwelijks wortels en zijn in staat hun voeding uit de lucht en water te halen.  Dat ze allemaal een specifieke vorm hebben, maakt deze plantjes bijzonder. Wanneer je sommige luchtplantjes omdraait, lijken ze bijvoorbeeld erg op de tentakels van een kwal.

Luchtplantjes zijn ideaal om elk hoekje net een beetje groener te maken. Het grappige aan deze plantjes, lijkt mij, dat je ze overal kunt neerzetten of hangen. In een vaas of aan het plafond.  Bijna alles is mogelijk. Airplants houden van ‘indirect’ licht. Dus plaats ze liever niet direct tegenover een raam anders heb je de kans dat ze door de zon ‘verbranden’. Je kunt de plantjes ook heel goed buiten zetten. Het liefst in de schaduw. Vrieskou is funest. Krijgen ze bruine bladeren? Dan moet je ze vaker water geven. Laten de blaadjes los en kleuren ze aan de onderkant bruin? Dan geef je waarschijnlijk te veel water of hebben ze te lang in het water gestaan. Ik weet niet of tuincentra ze verkopen. In ieder geval zijn ze op veel sites te bestellen (bron en foto’s internet).

Lees ook:Lotus; het symbool van de eeuwige vernieuwing
Lees ook:Zout kan voor veel doeleinden worden gebruikt…
Lees ook:Lief zijn voor edelstenen
Lees ook:Water is (niet) goed voor ons
Lees ook:Edelstenen en hoog sensitief; een mooie combinatie…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>