Grandparents’ Day; vandaag eren we onze grootouders…

Vandaag, jaarlijks op iedere tweede zondag van september, is het ‘Grootouderdag’ (Grandparents’ Day). In Nederland is weinig, tot nu toe, voor deze dag.

Opa en Oma dag komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Vanaf 1978 vieren de Amerikanen Grandparents’ Day. Het idee is afkomstig van Marian McQuade (1917 – 2008) . Zij werkte al jaren bij organisaties die opkomen voor het belang van ouderen in de samenleving. Zij besloot om te gaan lobbyen voor een nationale feestdag voor grootouders. Marian hoopte met zo’n feestdag de jeugd wat respect en waardering voor de ouderen bij te brengen.  Het zou ook een goede gelegenheid zijn om een grootouder ‘te adopteren’. Ze hoopte dat deze feestdag mensen zou motiveren om ook eenzame ouderen in tehuizen op te zoeken en gezelschap te houden. Op die manier hadden zelfs de ouderen die alleen waren op z’n minst een keer per jaar bezoek.

In Canada wordt  deze dag ook gevierd. Deze dag erkent de belangrijke rol die opa’s en oma’s hebben in de familie en bij het opvoeden van kinderen in gezinnen waarbij beide ouders moeten werken. Officieel erkend in 1995. In Estland bestaat deze dag sinds 2010 en werd door de overheid in het leven geroepen om de relatie tussen de verschillende generaties in de familie te versterken. In de Filipijnen hebben grootouders een belangrijke taak in de familie. Ze voeden kinderen op en zijn vaak babysitters. De moderne samenleving kan niet overleven zonder opa’s en oma’s. Vaak wordt dit gevierd als familiedag, maar ook zijn er speciale activiteiten voor ouderen (bron en foto’s internet).

Lees ook:En het is weer Thanksgiving Day…
Lees ook:Spanje eert vandaag haar moeders…
Lees ook:St. Patrick’s Day; vandaag eren we Naomh Pádraig…
Lees ook:Duitsland viert Hemelvaart en Vaderdag…
Lees ook:Sonkran; het Boeddhistische nieuwjaar…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>