Bevrijding van Eindhoven; fakkeloptocht en lichtjesroute…

Vanaf 1945 organiseert Eindhoven, als enige stad in Nederland, jaarlijks een aantal historische, culturele en sportieve evenementen rondom de bevrijding. De initiatiefnemers besloten in 1945 om jaarlijks het bevrijdingsvuur vanuit Normandië naar Eindhoven te halen. Daartoe werden vriendschapsbanden met de eerst bevrijde Franse stad Bayeux aangeknoopt.

In september 2008 mondden deze vriendschappelijke betrekkingen uit in een officiële ‘jumelage’. Ook nu nog heeft Eindhoven als enige Europese stad de traditie om het bevrijdingsvuur in Bayeux op te halen. Het bevrijdingsvuur wordt daarna doorgegeven aan omliggende gemeenten die het vuur gebruiken bij hun eigen bevrijdingsviering dagen later. De fakkel met het bevrijdingsvuur, gedragen door wielrenners en vanaf Valkenswaard verder getransporteerd door hardlopers, volgt vanuit Bayeux vrijwel dezelfde route die de geallieerden in 1944 aflegden. De wielrenners en hardlopers die de bevrijdingsfakkel naar Eindhoven brengen, hebben nu twee dagen nodig om de 650 km naar Eindhoven af te leggen. In 1944 deden de geallieerde legers er 105 dagen over. Bij Best landden op 17 september 1944 duizenden parachutisten van de Amerikaanse 101ste Airborne Divisie, die op 18 September van noordelijke richting Eindhoven in trokken en daar de grondtroepen uit het zuiden ontmoetten. Gezamenlijk bevrijdden zij op 18 september 1944 de stad Eindhoven.

Ook de jaarlijkse Lichtjesroute is een begrip in Eindhoven evenement. Jaarlijks trekt dit vele bezoekers. De Lichtjesroute is een verlicht traject door de stad van maar liefst 22 kilometer lang en is ontstaan bij de bevrijding van Eindhoven. De mensen werd na de oorlog gevraagd uitdrukking te geven aan het feit dat het licht weer in hun leven teruggekomen was. Dit toonde men door kaarsen voor de ramen te zetten. Later werden die vanwege brandgevaar vervangen door gloeilampen. De Lichtjesroute kenmerkt zich door beelden van herdenking en vrijheid en wordt gecombineerd met de illusie van ‘sprookjes in licht’, actuele onderwerpen en kenmerkende Eindhovense objecten (bron en foto’s internet).

Lees ook:Een vriend om nooit te vergeten
Lees ook:Paaseilanders zijn toeristen beu
Lees ook:Vrolijk de winter in met het Amsterdam Light Festival…
Lees ook:JONGEREN VIEREN LIEVER BEVRIJDING
Lees ook:Het is ongelofelijk wat er kan gebeuren…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>