Vers fruit, honing en broodkruimels…

Vandaag is het Rosj Hasjona (joods nieuwjaar). Rosj Hasjona  is het begin van de Hoge Feestdagen. Het nieuwe jaar begint bij de joden in de maand tisjri, die vaak samenvalt met de maanden september of oktober van de westerse kalender.

Rosj Hasjona duurt twee dagen. Het gaat vooral om de bezinning op de houding tegenover anderen en tegenover God. De dag herinnert joden eraan dat God de wereld geschapen heeft en als Koning de heerschappij over de hele wereld en de gehele mensheid heeft. Zij zullen hem daarvoor eren en bedanken. De ramshoorn of sjofar wordt geblazen. Het blazen op de sjofar wil ook de herinnering oproepen aan het ontvangen van de wet door Mozes op de berg Sinaï. Bovendien zal het blazen op de hoorn de bereidheid tot het offeren van Izaak in herinnering brengen. Er wordt veel zoetigheid gegeten zoals vers fruit en in honing gedoopte appelstukjes.

Op Rosj Hasjana wensen de joden elkaar het volgende: ‘Moge je onmiddellijk ingeschreven worden voor een goed jaar’. De nadruk ligt niet enkel op goede voornemens, maar evenzeer op reflectie over het voorbije jaar. Het begin van het nieuwe jaar wordt beschouwd als de ideale periode om fouten recht te zetten en om berouw te tonen. Een bijzondere traditie in de namiddag op de eerste dag van Rosj Hasjana is het werpen van broodkruimels in stromend water waarin vissen zwemmen (als de eerste dag op sabbat valt, dan wordt dit op de tweede dag gedaan). Wanneer deze broodkruimels in het water worden geworpen, worden gebeden opgezegd. Dit wordt tasjliech genoemd. De bedoeling is dat de gelovigen zich van zonden en slechte gedachten op deze manier symbolisch ontdoen vooraleer het nieuwe jaar wordt ingezet (bron en foto’s internet).

Lees ook:Tradities rondom Oud en Nieuw…
Lees ook:Chassidisch Jodendom verricht wonderen
Lees ook:Oudste water wereld ontdekt…
Lees ook:1700 doden door medische missers
Lees ook:Begin van de Chanoeka…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>