Top bijzonder obelisk gevonden…

In Egypte is het bovenste deel gevonden van een bijzondere obelisk. De punt is 2,5 meter lang en de hele obelisk had waarschijnlijk een lengte van vijf meter. De obelisk is gevonden tijdens een Zwitsers-Franse archeologische missie in de buurt van necropolis (dodenstad) Sakkara, vlak onder Caïro, meldt het Egyptische Ahram Online. Het vermoeden bestaat dat de archelogische vondst van koningin Ankhnespepy II was. Zij was de moeder van koning Pepy II (2350 voor Christus).

Volgens Philippe Collombert, die het onderzoek leidde, is de zuil van rood graniet en is dit de grootste obelisk “die ooit van het oude koninkrijk is ontdekt”. Op de obelisk staat een inscriptie die het begin van de naam van koningin Ankhnespepy II zou kunnen zijn. Koninginnen uit die tijd hadden altijd twee obelisken staan bij de plek waar ze werden begraven, maar de gevonden obelisk is daar wat verder vandaan gevonden. Mogelijk is deze dus verplaatst. De onderzoekers gaan op zoek naar meer overblijfselen uit de tijd van koningin Ankhnespepy II.

Een obelisk is een hoge, vrijstaande zuil die van boven smaller is dan beneden, en die aan de bovenzijde uitloopt in een piramidevorm. Een obelisk – oorspronkelijk een stenen gedenknaald die in de Oud-Egyptische cultuur voor de tempels werd opgericht – werd geplaatst ter gelegenheid van een gedenkwaardig feit, bijvoorbeeld een intocht, een overwinning of ter herinnering aan een bepaald feit. Vooral in de negentiende eeuw zien we door de opkomst van de industrie, de grootschalige ontginning en de aanleg van wegen en kanalen een drang ontstaan tot het oprichten van herinneringsmonumenten (bron en foto’s internet).

Lees ook:Archeologen ontdekken ingang van Cleopatra’s mausoleum
Lees ook:Mysterieuze warme plekken ontdekt op enkele piramides…
Lees ook:Megalithische tombes ontdekt in Polen…
Lees ook:Wereldberoemde Egyptische collectie met Krokodille mummie…
Lees ook:Maya-gebouwen in de jungle van Guatemala ontdekt…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>