Pas op het is weer (bijna) vrijdag de 13e…

En morgen is het weer vrijdag de dertiende.  Deze dag  wordt als een ongelukkige dag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien.  Eén van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Het getal 13 is volgens deze theorie gebaseerd op het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal, namelijk 13.

Daarentegen wordt in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. In Italië is vrijdag de zeventiende juist een ongeluksdag. Iedere maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de dertiende. Omdat de Gregoriaanse kalender een 400-jarige cyclus heeft met een geheel aantal weken, is het niet mogelijk dat precies 1 op de 7 maanden een vrijdag de dertiende heeft. Het is zelfs waarschijnlijker dat de dertiende vaker een vrijdag is dan welke andere dag van de week ook.

Het bijgeloof in vrijdag de 13e kwam pas aan het eind van de 19e eeuw goed op gang. En echt populair werd het door de horrorfilms van de 20ste eeuw: Friday the 13th. Daardoor is de angst alleen maar toegenomen. Er is nu zelfs een officiële naam voor de ziekelijke angst voor vrijdag de 13de: paraskevidekatriafobie. Door al die bangmakerij wordt er bijvoorbeeld een stuk minder getrouwd op vrijdag de 13e. Paren die het wel aandurven, kunnen in plaats van een witte duif maar beter een zwarte kat uitnodigen, want ongeluk plus ongeluk is geluk, dat is een wiskundig feit. In het verleden bleef men het liefst thuis op vrijdag de dertiende. Als het even kon ging men niet op een trap staan en deden mensen liever niet de was. Een bedrijf startte op die dag was vragen om moeilijkheden en ook vergaderingen werden verschoven….Wat doe jij (niet) op deze dag? (bron en foto’s internet)

Lees ook:En het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende….
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>