Snoep ophalen met Sint Maarten…

Vandaag gaan de kinderen in sommige delen van Nederland met hun lampionnetjes langs de deuren om Sint Maarten-liedjes te zingen. Of eigenlijk: om zoveel mogelijk snoepgoed op te halen. In Eindhoven werd er niets aan gedaan. In Flevoland wordt het feest wel gevierd. Dus voor de zekerheid een zak snoep in huis gehaald. Maar wie is Sint Maarten eigenlijk en hoe is deze feestdag ontstaan?

De Hongaarse Martinus van Tours (Sint Maarten) is soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Hij besluit te strijden in Frankrijk, waar hij een oude man ziet die vrijwel niets aanheeft. De arme, oude man vroeg om een kleine gift. Sint Maarten had helaas geen geld bij zich, maar wilde de man toch wat geven. Aangezien de man geen kleding droeg, sneed Sint Maarten een stukje van zijn cape en gaf de helft aan de oude man in kwestie. Diezelfde avond verscheen Jezus Christus in zijn droom met diezelfde halve cape. Hij bedankte hem voor zijn daad. Sint Maarten liet zich vervolgens dopen, werd monnik en later zelfs bisschop.

Sint Maarten preekte en gaf de mis in een kerk in Duinkerke. Op een morgen was Sint Maarten er niet. Misschien was hij op pad om armen te helpen? De beste man bleek zoek. Dus besloten de bewoners van het oude dorpje het woeste, donkere duin in te gaan met lichtjes. Tijdens deze zoektocht riepen ze hem: “Sint Maarten! Sint Maarten!” Na lang zoeken, vonden ze Sint Maarten. Hij was verdwaald in de duinen, maar de bevolking vond hem gelukkig terug. Op 11 november werd de goede heer begraven. Om hem te eren, gaan kinderen de straat op en zingen zij de leukste liedjes om zo wat lekkers (het liefst snoep) te krijgen (bron en foto’s internet).

Lees ook:Langs de deuren voor snoep met Sint Maarten
Lees ook:Het is weer Sint Maarten…
Lees ook:Sint Maarten; het feest van het delen…
Lees ook:Het feest van de Onnozele Kinderen…
Lees ook:Scheermes in chocoladereep Amerikaans meisje…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>