We voelen meer medelijden voor onze dieren…

Mensen geven meer om dierenleed dan om het leed van andere mensen. Dat blijkt uit onderzoek waarin de reacties van mensen op nieuwsberichten werden bekeken (bron AD). Eigenlijk verbaast mij dat niets als ik zie hoeveel berichten op Facebook voorbij komen over dierenleed voorzien met de nodige commentaar.

De onderzoekers vroegen zich af of het klopte dat we meer medelijden voelen met kinderen en (jonge) honden dan met andere volwassenen. Ze lieten verschillende groepen nieuwsberichten lezen over mishandelde kinderen, volwassenen en honden. En inderdaad: de leeftijd maakt verschil.  Verder blijkt uit de onderzoeksresultaten dat we een sterker gevoel van medelijden hebben bij berichten over mishandelde dieren dan bij die over volwassen mensen. Dat gaat op voor zowel jonge puppy’s als volwassen honden. De onderzoekers toonden aan dat mensen hun huisdier vaak zien als deel van de familie.  “Baasjes zien hun hond niet als een dier, maar meer als een ‘wollige baby’, of als lid van hun familie naast de eigen kinderen”,  stellen de onderzoekers. Daarnaast ontdekte men ook dat vrouwen meer empathie tonen dan mannen. Zij reageerden op leed bij volwassenen, kinderen en honden sterker dan de mannen in het nieuwsonderzoek.

Eerder deze maand toonde een ander onderzoek al aan dat honden specifieke gezichtsuitdrukkingen gebruiken als er mensen aanwezig zijn. Onderzoekers bekeken toen de gezichtsuitdrukkingen van de huisdieren. De honden bleken meer expressie in hun ‘gezicht’ te vertonen wanneer mensen er aandacht aan besteden. Ze trokken zelfs hun wenkbrauwen op om hun ogen groter te laten lijken als ze werden genegeerd. Die ‘puppy-ogen’ gebruikten ze ook als ze een lekker hapje werd voorgehouden. Eerder werd vaak gedacht dat uitdrukkingen van honden meestal onbewust zijn, en hooguit door mensen worden gezien als bewust gedrag. Met het onderzoek naar de manier van communiceren van de honden lieten de onderzoekers dus zien dat honden wel degelijk hun gezichtsuitdrukkingen gebruiken om met mensen te communiceren.

Lees ook:Meer van je hond houden…
Lees ook:Honden kunnen specifieke gebeurtenissen onthouden…
Lees ook:Hoe gromt jouw hond…
Lees ook:Migraine met aura schadelijk voor gezondheid
Lees ook:We lijken bovengemiddeld op onze voornaam…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>