De mummie met het masker…

Een Russisch archeologisch team heeft in Egypte een goed bewaarde mummie gevonden. De mummie dateert uit de Grieks-Romeinse tijd en werd aangetroffen in een houten kist (bron Nu.nl). Volgens het Egyptische ministerie van Oudheid deden de archeologen de ontdekking bij een klooster in het dorp Qalamshah, dat tachtig kilometer ten zuiden van Caïro ligt. In de kist vond het Russische team volgens het ministerie ‘een goed bewaard gebleven mummie, die in linnen was gewikkeld.’ Het gezicht was bedekt door een masker dat met blauw en goud was beschilderd. De archeologen zoeken al zeven jaar in het gebied en vinden daar geregeld bijzonderheden uit de Grieks-Romeinse tijd (tussen 330 voor Christus tot 670 na Christus).

De oude Egyptenaren bewerkten de lichamen van overleden mensen en dieren op zo’n manier dat ze bewaard bleven. De Egyptenaren geloofden dat de ziel van een mens (de ba) onsterfelijk is. Als iemand doodging, vloog de ba uit het lichaam, de zon achterna. De ba beeldden ze dan ook uit als een vogel met een mensenhoofd. ’s Nachts moest de ba weer veilig in het lichaam kunnen terugkeren. Daarom was het belangrijk dat het lichaam zo goed mogelijk werd bewaard. Als het zou vergaan, kon de ba niet terugkeren en stierf die een tweede dood. Verder had de overledene levenskracht nodig, ka. De ka bleef in leven met voedsel dat in het graf was gelegd. De ka werd afgebeeld als twee beschermende armen.

Zodra iemand dood was, begon voor hem of haar de grote reis naar het dodenrijk. Een reis die tot het einde toe vol gevaren was. De god Osiris was de koning van het dodenrijk. Hij liet alleen maar goede mensen toe. Om erachter te komen of iemand goed was, liet hij het hart van die persoon wegen. Was het hart even licht als een struisvogelveer, dan mocht de dode het dodenrijk in. De struisvogelveer was namelijk het symbool van de waarheid. Maar sloeg de weegschaal door naar de verkeerde kant en was het hart te zwaar, dan werd de dode opgegeten door de Dodenverslinder. De kans op een nieuw leven was dan verkeken. De Dodenverslinder was een monster met de kop van een krokodil en het lijf van een leeuw en een nijlpaard. Om zeker te zijn van een goede uitslag kreeg de mummie een hartscarabee mee met daarop een toverspreuk uit het dodenboek. Die scarabee moest ervoor zorgen dat de weegschaal naar de goede kant zou doorslaan (bron www.rmo.nl).

Lees ook:Hartedelstenen, waar komt de hartvorm vandaan?
Lees ook:Bastet; vruchtbaarheidsgodin en beschermster van de huisvrouw
Lees ook:Wereldberoemde Egyptische collectie met Krokodille mummie…
Lees ook:De ziel is de essentie van je bestaan…
Lees ook:Is Goede Vrijdag wel zo goed…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>