‘Shichi-Go-San’; speciale viering voor jongens en meisjes…

Elk jaar op 15 november is er een speciale viering voor meisjes van 3 en 7 jaar oud en jongetjes van 3 en 5, genaamd ‘Shichi-Go-San’. Het is geen nationale feestdag, daarom wordt dit feest vaak in het weekend gevierd.

Japan zou Japan niet zijn als dat niet gedaan werd met behulp van de nodige tradities gebaseerd op een lange geschiedenis. Shichi-Go-San wordt al meer dan 1000 jaar gevierd en begon toen de edelen de groei van hun kinderen wilde eren. En omdat oneven nummers in Japan als gelukbrengend worden gezien kozen ze voor de getallen 3, 5, en 7. Door de jaren heen zijn er wel wat dingen veranderd. Vanaf deze dag , in de ‘samoerai-eeuwen’ , mochten kinderen vanaf hun derde hun haren laten groeien. Tot  die tijd werden ze kaalgeschoren. Jongens gingen vanaf hun vijfde een ‘Hakama’ dragen en meisjes vanaf hun zevende  een ‘Obi’. Tegenwoordig worden  kinderen  niet meer kaalgeschoren, maar het Shichi-Go-San festival is voor de meesten wel de eerste keer dat ze een Hakama (en Haori) of traditionele Obi (en Kimono) mogen dragen.

Ook de rest van de gebruiken tijdens Shichi-Go-San zijn niet veel veranderd. Zo gaan de ouders met de kinderen naar een ‘Shinto Schrijn’ om daar kleine offers te brengen en de wens uit te spreken dat de kinderen een lang, gezond en gelukkig leven krijgen. De kinderen krijgen na afloop langwerpig snoep ‘Chitose Ame’ genaamd (letterlijk duizend jaar snoep). Dit zit verpakt in langwerpige tasjes versierd met kraanvogels en schildpadden, beiden dieren die symbool staan voor, een gezonde groei en lange levensduur.Tot op vandaag de dag wordt deze traditie nog uitbundig gevierd door vrijwel alle mensen met jonge kinderen (bron www.katernjapan.nl, foto’s internet).

Lees ook:Hina Matsuri: haal je pop maar te voorschijn…
Lees ook:Bloemenfeest ter ere van geboortedag Boeddha…
Lees ook:Mitaartut in Groenland…
Lees ook:De dag van de Berg…
Lees ook:Tsunami geeft het Obon festival een emotionele lading

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>