Zo bijzonder; het paard van Sinterklaas…

Het paard van Sinterklaas heet Amerigo en is doorgaans een stoere, witte schimmel. Waarom is er gekozen voor een wit paard en waarom de naam Amerigo? De geschiedenis van Amerigo gaat ver terug. Terug tot de Noordse Mythologie. Wodan, een oppergod, reed op een snelle en heilige schimmel. In de geschiedenis stond de schimmel voor een goede status. Men denkt dat hier het beeld van Amerigo deels vandaan komt.

Jan Schenkman (1806 – 1863) is de bedenker van het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht, en hierdoor mede bedenker van het moderne Sinterklaasfeest. De schrijver gaf nieuwe elementen aan het mythische figuur Sint Nikolaas. Zo ook aan het paard van Sinterklaas. Op de eerste prenten is te zien dat zowel Sinterklaas, als zwarte piet op het paard zitten. Een donker paard. Later in het verhaal raakt piet het donkere paard kwijt. Gedurende de jaren blijft het beeld van een donker paard hangen. De populariteit van het feest van Sinterklaas groeit in de 20e eeuw. Zo komt ook het paard van Sinterklaas meer in beeld. Gedurende de jaren krijgt het paard al diverse namen, Bianca (vertaling: wit) en Majestueuzo. De schimmel of het paard van Sinterklaas waren echter vaker gebruikte benamingen (bron www. kunst-en-cultuur.infonu.nl). Wit is een heel bijzondere kleur voor paarden. In het wild komt deze kleur weinig voor.  Bij de kleur wit denken veel mensen aan het ‘goede’ en ‘onschuldige’. Omdat Sinterklaas een bijzondere man is, heeft ook hij een wit paard.

In 1990 werd voor de intocht van Sinterklaas een politiepaard gebruikt met de naam Amerigo. De naam Amerigo komt weer van de ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Doordat er onvoldoende kennis is over de traditie is de naam Amerigo voor het paard gebleven. Het politiepaard Amerigo heeft tot 2011 als Sinterklaaspaard gediend.. De nieuwe witte schimmels krijgen vootaan allemaal tijdens de intocht even de naam ‘Amerigo’.

Lees ook:Mysteries rondom Sinterklaas
Lees ook:Sinterklaas en strooigoed…
Lees ook:5 December, Nederland viert Sinterklaas
Lees ook:Het feest van Sinterklaas…
Lees ook:Mariabeeldjes tussen snoepgoed…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>