Waar komt al het lekkers van de Sint vandaan…

Vijf december staat bol van tradities. Zo zetten we onze schoen en worden er pepernoten gestrooid . Het is een verwijzing naar de boeren die in december hun akkers met zaad bestrooiden. Daarmee hoopten ze op een vruchtbaar jaar.

-Van oudsher eten we marsepein tijdens groots gevierde feesten. Dat heeft alles te maken met het feit dat (riet)suiker een schaars en duur voedingsmiddel was, omdat het van overzee moest komen. Als het ons land eenmaal bereikt had, maakten bakkers er spectaculaire kunstwerken van. Varkentjes, herten, harten of fruit, je kunt het zo gek niet bedenken.

-Een ander kostbaar product was speculaas. In de 17e eeuw werd Sinterklaas niet alleen als kindervriend, maar ook als huwelijksmakelaar gezien. Het was heel gebruikelijk om als jongen een grote speculaaspop (ook wel vrijer genoemd) aan het meisje van je dromen te geven. Accepteerde ze de pop, dan waren de gevoelens wederzijds.

-Ook sinaasappels horen bij het sinterklaasfestijn. Op oude afbeeldingen van Sint-Niklaas zien we hem vaak met drie gouden ballen. Het verhaal gaat dat dit de symbolen zijn voor de bruidsschatten van drie jonge meisjes die niet konden trouwen; hun vader had de bruidsschat verkwist. Sint-Niklaas bracht de meisjes drie gouden sinaasappeltjes zodat ze toch konden trouwen. Later werden de sinaasappels vervangen door gouden munten in een netje. Dus als je chocolademunten in een netje krijgt, dan ontvang je eigenlijk een bruidsschat.

Hoe zit het met de chocoladeletter? Door gebrek aan pakpapier en naamstickers kreeg elk cadeautje vroeger een uit brooddeeg gebakken letter; de eerste letter van de naam van het kind. Een andere verklaring komt van middeleeuwse kloosterscholen. Leerlingen leerden lezen en schrijven met losse letters van brooddeeg. Als beloning mochten ze worden opgegeten. De ‘M’ is de meest verkochte chocoladeletter. Dat komt waarschijnlijk omdat de ‘M’ van Moeder en Mama komt.  De ‘M’ is ook  het grootst van alle letters (bron www.weightwatchers.nl) .

 

 

 

 

Lees ook:Waar komt de traditie van schoenzetten vandaan…
Lees ook:En we mogen weer ons schoentje zetten…
Lees ook:Mysteries rondom Sinterklaas
Lees ook:De geschiedenis van Sinterklaas…
Lees ook:De vele verhalen rondom Sinterklaas…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>