De enge hulpjes van Sinterklaas…

Niet alleen in Nederland wordt Sinterklaas gevierd.  In het noorden van Frankrijk wordt Sinterklaas op 6 december gevierd, net als in België. Volgens de overlevering is er na het overlijden van ‘Sint-Nicolaas’ een vingerkootje in de plaats Port (Frankrijk) terechtgekomen. Toen er allemaal wonderen gebeurden, werd de plaatsnaam veranderd naar ‘Saint-Nicolas-de-Port’.

De Sint komt in Frankrijk aan op een ezel en wordt vergezeld door Père Fouettard, een boeman die zoete kinderen beloont en stoute kinderen bestraft. Het bekendste verhaal over de herkomst van deze knecht komt uit 1150. Drie kinderen lopen weg en komen na een vermoeiende tocht aan bij het huis van de slager. Deze man blijkt echter een moordenaar te zijn en brengt hen op gruwelijke wijze om het leven. Sinterklaas ontdekt de misdaad en brengt de jongetjes weer tot leven. De slager moet voor straf de knecht van de Sint worden. In Oostenrijk worden  de straten op de avond van 5 december geterroriseerd door duivelse schepsels met schapenvacht, hoorns en een monsterlijk masker. Krampus, de metgezel van Sinterklaas (Nicolo), probeert kwade geesten, die rond midwinter aanwezig zijn, weg te jagen. Daarnaast gaat hij de huizen van mensen in om stoute kinderen te straffen. Ook in Italië, Tsjechië, Hongarije en Slovenië kun je deze angstaanjagende demonen tegenkomen.

In Duitsland wordt Sinterklaas ondersteund door Knecht Ruprecht; een duister figuur gekleed in donkere kleding, vaak verborgen in een capuchon en met een lange, grijze baard. Hoewel hij van dezelfde traditie als Krampus afstamt, straft hij niet alleen. Ook het uitdelen van mandarijnen, noten en peperkoek behoort tot zijn takenpakket. Een tweede, Duits figuur is Belsnickel. Oorspronkelijk komt hij uit de Rijngebieden, maar loopt hij tegenwoordig vooral rond in de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar veel Duitse en Zwitserse immigranten wonen. Net als de demon Krampus, bedekt hij zijn lichaam met vachten. In tegenstelling tot de andere knechten, werkt Belsnickel in zijn eentje bij het belonen en bestraffen van kinderen (bron metronieuws).

Lees ook:Pas op het is Krampusnacht…
Lees ook:Nieuwe film over Krampus in de maak…
Lees ook:Zo bijzonder; het paard van Sinterklaas…
Lees ook:En we vieren weer Sinterklaas vanavond…
Lees ook:Het feest van Sinterklaas…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>