Het feest van Sinterklaas…

Er is veel over Sinterklaas geschreven. De ‘Sinterklaasgeschiedenis’ begint historisch gezien in Turkije. Hier is Sint Nicolaas de bisschop van Myra (Turkije) geweest. Hij komt dus niet uit Spanje, maar dat wisten de meesten van ons inmiddels wel. Hij stierf op 6 december, ca. 340 na Christus.

Overblijfselen van zijn beenderen zijn later door vereerders naar Bari in Italië gebracht. Bari was lange tijd in Spaanse handen. Het is heel goed mogelijk dat men vroeger Italië met Spanje verward. Vanwege de vele goede daden die hij gedaan zou hebben, werd hij heilig verklaard.  Er ontstonden allerlei legendes over deze persoon en zijn goede daden.

De viering van het Sinterklaasfeest is sinds de 13e eeuw in West Europa gebruikelijk. Sint Nicolaas is in die tijd de meest aanbeden heilige en patroon, patroon wil zeggen: beschermer van scholieren, huwbare jeugd, kooplieden, zeelieden en reizigers. Rond de middeleeuwen kregen bepaalde arme kinderen op de dag voor de feestdag (=sterfdag) van Sint Nicolaas (6 dec.) voedsel en geschenken, waaronder schoenen. Weer later werden alle armen kinderen getrakteerd en werd het Sint Nicolaasfeest een volksgebruik. Schoenen (stonden in de kerk) als vindplaats van geschenken en snoep speelde hierin een belangrijke rol. Sinterklaasmarkten werden sinds eind 15e eeuw gehouden en bleven traditie tot in de 19e eeuw. Na het verdwijnen van de markten werd het feest meer in familiekring in huis gevierd. Begin 1900 werden de eerste intochten van Sinterklaas georganiseerd. Na de Tweede Wereld Oorlog (na 1945) gingen de volwassenen ook steeds meer mee doen met het Sinterklaasfeest. Toen de televisie algemeen goed werd is men in 1952 begonnen met een jaarlijkse televisie-uitzending  rond de intocht van Sinterklaas. Deze jaarlijkse tv-uitzending, halverwege november is de start voor de Sinterklaasperiode die duurt tot en met 5 december.

Lees ook:En we vieren weer Sinterklaas vanavond…
Lees ook:Turkije wil de Sint terug bij Myra
Lees ook:De vele verhalen rondom Sinterklaas…
Lees ook:Het graf van Sinterklaas…
Lees ook:Waar komt de traditie van schoenzetten vandaan…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>