Langwerpig, roodkleurig object gespot in ruimte…

Is het langwerpige, roodkleurige object van 400 meter lang en 40 meter breed dat in oktober werd gespot door astronomen een ruimtesonde gebouwd door buitenaardse wezens? Of gaat het om een ordinair stuk ruimtegesteente? (bron De Telegraaf).

Het object heeft de naam ‘Oumuamua’ gekregen. Hawaïaans voor ’verkenner’, omdat een telescoop op Hawaï hem als eerste zag. Het ding is het allereerste waargenomen bezoek afkomstig uit een ander zonnestelsel en heeft de vorm van  een enorme, vliegende sigaar. Een sigaar met een behoorlijke snelheid. De A/2017 U1, de wetenschappelijke term voor het stuk ruimtepuin, legt namelijk 44 kilometer per seconde af: bijna 160.000 kilometer per uur. Onderzoekers denken dat het object al honderden miljoenen jaren door de Melkweg zwerft, niet gebonden aan een ster. Waarschijnlijk heeft hij er 300.000 jaar over gedaan om de oversteek te maken van de ster Vega naar ons zonnestelsel. Hoewel het aannemelijk is dat Oumuamua een natuurlijke oorsprong heeft, willen astronomen kunnen uitsluiten dat het gaat om een kunstmatig object.

Het onderzoek houdt in dat er met een transmitter wordt gezocht naar signalen die daarop duiden. Ook zal Oumuamua met de Green Bank Telescope (de grootste radiotelescoop ter wereld, die in West Virginia staat, red.) worden onderzocht. Oumuamua is nu ongeveer twee keer zo ver van de aarde als de zon. Omdat het object met zo’n grote snelheid door de ruimte raast, moet er haast worden gemaakt met het onderzoek. Rond de jaarwisseling wordt hij waarschijnlijk te vaag om nog te zien. In mei 2018 vliegt hij langs Jupiter, in januari 2019 passeert hij Saturnus. Daarna zal hij ons zonnestelsel langzaam achter zich laten, op weg naar het sterrenbeeld Pegasus. Het onderzoek wordt betaald door de Russische Yuri Milner. Hij startte vorig jaar het miljoenenproject ‘Breakthrough Listen’:;  een project dat gericht is op de zoektocht naar buitenaardse intelligentie. De Rus heeft maar liefst 100 miljoen dollar uit eigen zak betaalt voor de zoektocht naar ET.

Lees ook:Zonnestelsel krijgt bezoek van buitenaf…
Lees ook:Ruimteschip gestuurd door buitenaardsen…
Lees ook:Ruimterots of toch een ruimteschip…
Lees ook:De Noorse Spiraal, geen raket maar wat dan wel?
Lees ook:Planetenjager ontdekt 32 exoplaneten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>