Vier de kortste dag van het jaar…

De kortste dag van het jaar wordt ook wel de ‘winterwende’ genoemd. In oude culturen was het een bijzondere dag, maar ook vandaag de dag vieren veel volkeren,  op het noordelijk halfrond, het afsluiten van een periode van duisternis.  Het feest wordt  gevierd met gebruik van veel kaarsjes en lichtjes.

We vieren dus de terugkeer van het licht. Vanaf   vandaag hebben we iedere dag iets meer zonlicht. De zon keert terug uit  de donkere en voedende schoot: moeder aarde. Het nieuwe zonnejaar is begonnen en dat kan worden gevierd. Er zijn vele manieren om Yule te vieren. Eén daarvan is bij Stonehenge. De winter(zonne)wende in Stonehenge is elk jaar een festijn; massa’s mensen komen op de ceremonies af die bij het duizenden jaren oude monument worden gehouden. Voor veel mensen een belangrijke gebeurtenis om bij te wonen. Zo lees ik ergens: “Het passeren van de kortste nacht betekent de terugkeer van hoop en vernieuwing.”

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om er bij te zijn, dus creëer je eigen ritueel. Maak een cirkel van theelichtjes. Schrijf op een briefje wat niet goed ging, waarop je vastliep. Leg het briefje bij de kaarsen…altijd voorzichtig zijn met vuur…Loop vervolgens drie keer tegen de klok in en bedenk wat je achter je wilt laten. Daarna loop je drie keer met de klok mee om in gang te krijgen (te zetten) waarop je bent vast gelopen en laat het dan los. Ik vind het  een mooie dag. Zeker om ‘het licht na het donker’ te vieren. We hebben allemaal momenten dat we te maken krijgen met  veranderingen die bepalend zijn voor je levensloop. Denk aan een ontmoeting met een iemand (geliefde), het afscheid van een dierbaar persoon, de geboorte van kinderen, tot het loslaten van het aardse bestaan (bron en foto’s internet). Hoe vier jij deze dag?

Lees ook:Vandaag is het Sint Lucia…
Lees ook:Winterwende; de kortste dag van jaar…
Lees ook:Divali; het feest van de lichtjes…
Lees ook:De zonnewende, de langste dag van het jaar…
Lees ook:Midwinter; terugblikken en voor uit kijken…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>