Dumplings en bevroren oren…

Vandaag, vrijdag 22 december, vieren de Chinezen hun winterfeest of Dongzhi. Het laatste grote feest voor Chinees Nieuwjaar, ook wel ‘De dag waarop de lente wordt aangekondigd’ genoemd. De hele familie komt voor dit feest bijeen. Men eet lekkere hapjes en vereert de voorouders.

Tijdens de Zhou en Qin dynastieën (1046 – 207 v. Chr.) werd dit feest gezien als het begin van het nieuwe jaar. Dat gebruik leeft nog steeds voort en tegenwoordig wordt het ook wel het ‘Klein Nieuwjaar’ genoemd. Tijdens de Han dynastie werd het een officieel feest waarbij mensen vrije dagen kregen. Hoogwaardigheidsbekleders hielden grote ceremonies en de gewone mensen gaven elkaar cadeaus. Tijdens de Tang en Song Dynastieën aanbaden de keizers de hemel en hun voorouders en werd er gebeden voor een goede oogst. Mensen stelden zich nederig op naar hun ouders en brachten offers voor hun voorouders. Tijdens de Ming en Qing Dynastieën was het gebruikelijk dat de keizers de hemel aanbaden. De Tempel van de Hemel in Beijing is speciaal voor dat doel gebouwd.

Op deze dag worden er, vooral in het noordelijke deel van China, dumplings gegeten. Een legende verteld dat Zhang Zhongjing, een beroemde medische wetenschapper uit het einde van de Oostelijke Han-dynastie (25 – 220) toen hij in de winter terugkwam naar zijn stad zijn stadsgenoten aantrof in de kou en met honger. Velen hadden last van bevroren oren. Op het Winter Festival maakte hij Jiao Er voor hen gevuld met medicijnen en andere ingrediënten die de koude uit hun lijven verdreef. Later leerden de mensen om zelf dit eten te maken dat later evolueerde tot de dumplings die we kennen. De Chinezen kennen tegenwoordig nog een gezegde dat degene die tijdens het winterfeest geen dumplings eet, bevroren oren kan oplopen (www.kuuke.nl/dongzhi-het-chinese-winterfestival).

.

 

Lees ook:Chinezen luiden het jaar van de Hond in…
Lees ook:Qing Ming; het belangrijkste voorjaarsfeest in China…
Lees ook:Het feest van het Beklimmen van de Hoogten; feest met een legende…
Lees ook:Yin-Yang en Dong Zhi…
Lees ook:Dong Zhi; één van de belangrijke festivals voor Chinezen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>