Mistletoe of kerstkransen…

Dit jaar geen mistletoe of kerstkransen, maar volgend jaar pakken we zeker weer uit. Ik vind kerst wel wat hebben. In veel landen is het traditie om te zoenen onder de mistletoe. Deze gewoonte hebben we te danken aan de Noorse godin van schoonheid, liefde en het huwelijk.

Een Noorse mythe vertelt het verhaal van Frigga en haar zoon Baldur. Baldur werd geraakt door een pijl gemaakt van mistletoe, en sterft. Frigga is dagen lang in tranen. Ze bedekt haar zoon’s lichaam met mistletoe besjes. Dit lijkt vreemd omdat dit de plant was waardoor hij stierf. Maar het ritueel werkte uitstekend. Het bracht Baldur weer tot leven. Frigga was dolblij. Ze beloofde dat iedereen die onder de mistletoe stapt een kus zou krijgen. En eeuwige bescherming. Zo werd de mistletoe het symbool van liefde en vrede.

In de tijd van de oude Romeinen gaven mensen elkaar met nieuwjaar takken van groenblijvende planten. Deze werden in een cirkel gebogen. Zonder begin of einde. De krans symboliseerde daarmee eindeloze wedergeboorte. Ook zag het er gewoon mooi uit. Want de vroege Romeinen hielden wel van een beetje pronken. Daarom hingen ze de kransen op hun voordeur. Zo zag je dat ze een cadeau hadden gekregen. Groenblijvende planten werden ook gezien als een herinnering aan de lente die de donkere dagen zou volgen. Kransen werden versierd met kaarsen als teken van de zon. Ze geloofden ook dat deze planten het huis zou beschermen door geesten weg te jagen. Wat doen jullie aan (met kerst)

Lees ook:Hoe versieren we ons huis met Kerst..
Lees ook:Met kerst staat de vrede centraal…
Lees ook:Pomona; de Romeinse godin van de boomvruchten…
Lees ook:Tradities en gewoontes uit allerlei landen…
Lees ook:Netwerk: Noorse Broeders, wel geld verdienen, geen belasting betalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>