En het is weer kerstmis…

Kerst is het ‘gezelligheidsfeest’ bij uitstek. In de koude en donkere wintermaanden is het de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Kerst is alleen niet altijd een gezelligheidsfeest geweest. De afgelopen eeuwen hebben christenen tijdens de kerstdagen de geboorte van Jezus Christus gevierd. Voor christenen is Kerst het feest van de komst van Jezus naar onze aarde.

Kerstmis is een samentrekking van twee woorden Christus en mis. Het woord Christus  is afgeleid van het Griekse Khrīstos, ofwel Messias en en betekent “de gezalfde”. Een mis is een kerkdienst. Het woord is afgeleid van het Latijnse ‘missa’. In de westerse wereld wordt kerstmis op 25 december (eerste kerstdag) en 26 december (tweede kerstdag) gevierd. De vooravond van kerstmis is in sommige landen ook een feest. In een aantal orthodoxe kerken die de oude Juliaanse kalender volgen, worden kerstmis 13 dagen later gevierd op 7 januari. In de Armeense kerk viert men kerstmis op 6 januari, de oorspronkelijke datum voor Kerstmis in de oosterse Christelijke kerk.

Sedert het begin van de vierde eeuw viert de westerse Christelijke kerk kerstmis op 25 december. Dit besluit werd genomen door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. De datum 25 december is exact negen maanden nadat, op 25 maart, Maria van de aartsengel Gabriël te horen krijgt dat zij een zoon zal baren: de zoon van God. Deze datum de Annunciatie, in het Latijn ‘Annuntiatio nativitatis Christi’, wordt gezien als de dag waarop Jezus, Zoon van God, zijn intrede in de wereld deed. Ook wordt de datum 25 december geassocieerd met de winterwende, die volgens de oude Romeinse kalender op die dag werd gevierd. De Romeinen vierden op 25 december het  feest van Sol Invictus, de onoverwinnelijke zonnegod. De Egyptenaren vierden op die dag het feest van de zonnegod Ra en de Grieken het feest van de hun zonnegod Helios (bron internet).

Lees ook:Kerst. Waarom geloven we…
Lees ook:Met kerst staat de vrede centraal…
Lees ook:Het traditionele Kerstverhaal
Lees ook:8 december; de dag van de ‘onbevlekte ontvangenis’…
Lees ook:Vis op Goede Vrijdag…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>