Wat doen jullie op Tweede Kerstdag…

Hoewel nog steeds veel mensen Sinterklaas vieren, geven we ook met kerstcadeaus. Tweede Kerstdag staat voor sommigen bekend als Boxing Day; een gewoonte om aan arme mensen ‘cadeaus’ te geven.

Op deze dag gaven werkgevers, vooral in Engelstalige landen, hun bedienden dozen (boxes) met voedsel en andere artikelen. Mensen in openbare functies, zoals postbodes, werden dan met deze geschenken geëerd door de mensen die zij door het jaar heen hadden gediend. Enkele overgedragen tradities vertellen ons dat soms geld uit de kerkelijke collectes werd gebruikt om aan de minder bedeelden te geven.

Ergens lees ik dat in Nederland Tweede Kerstdag een tijd  in het teken stond van Sint Stefanus, de eerste martelaar van het christendom. Het Kerstfeest wed zelfs uitgebreid en duurde vier dagen. Het was verboden om te werken omdat het ongeluk zou brengen De Vierde Kerstdag was een kinderfeest en stond Tweede Kerstdag stond op een gegeven moment geheel in het teken van de dieren. Boeren lieten dan hun paarden door het dorp galopperen om zo te ‘garanderen’ dat ze de rest van het jaar niet ziek zouden worden. De afgelopen eeuwen werden de vier dagen teruggebracht naar twee. Het religieuze karakter van Tweede Kerstdag is naar achter geschoven. Veel mensen hebben op deze dag vrij een maken, al dan niet verplicht, een wandeling, bezoeken schoonouders of gaan naar de woonboulevards. Vooral dat laatste vind ik nog altijd een beetje vreemde ‘traditie’.

Lees ook:Met kerst staat de vrede centraal…
Lees ook:Speciale muziekcd’s voor je hond of kat
Lees ook:Wat doen we met Tweede Paasdag…
Lees ook:Vandaag is het Boxing Day…
Lees ook:Babyspringen moet kwade geesten uitbannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>