Het feest van de Onnozele Kinderen…

De Katholieke Kerk viert op 28 december het feest van de Heilige Onnozele Kinderen. Met ‘onnozele kinderen’ worden de onschuldige jongetjes van Bethlehem bedoeld die in opdracht van koning Herodes werden vermoord. Omdat zij stierven in de plaats van het Kerstkind worden zij als martelaren vereerd.

Onnozel stamt af van het woord ‘onnosel’, de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord  ‘innocens’, dat ‘onschuldig’ en ‘onschadelijk’ betekent.  Koning Herodes hoorde dus over de drie Wijzen uit het oosten dat er in Bethlehem een nieuwe Joodse koning was geboren. Hij werd bang voor zijn eigen positie. Toen de Wijzen in een droom zagen dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en het Kerstkind wilde doden, leidden ze hem om de tuin.Daarop werd Herodes woedend en als vergelding liet hij (du) alle jongetjes van onder de twee jaar in Bethlehem en omgeving doden om zo ook de nieuw geboren koning te vermoorden.

Op deze dag, mag het jongste kind uit het gezin, volgens oud gebruik, bepalen wat er deze dag wordt gegeten. Ook is hij of zij voor één dag de baas in het gezin. Nog vroeger gingen de kinderen, net als bij Sint Maarten, de straat op om te bedelen voor snoep en geld. Typisch was dat de kinderen verkleed gingen als volwassenen. Waarom die traditie heb ik niet kunnen achterhalen. Vooral in zuidelijk Nederland en Noord Vlaanderen vieren kinderen het Onnozele-kinderenfeest. Daarentegen wordt er in Spaanstalige landen op Dag van de Onnozele Kinderen grappen uitgehaald zoals wij doen op 1 april (bron en foto’s internet).

Lees ook:Onnozele Kinderen; de onschuldige jongetjes van Bethlehem…
Lees ook:De dag van de ‘Onnozele kinderen’…
Lees ook:Driekoningen; het bezoek aan kind Jezus in Bethlehem…
Lees ook:De drie wijzen: goud, wierook en mirre
Lees ook:Driekoningen; optocht, cadeautjes en bonen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>