Agios Vasilis, de Griekse Kerstman…

Nieuwjaarsdag is één van de meest, belangrijke feestdagen in Griekenland. De eerste dag van januari  staat namelijk bekend als St. Basil’s dag. Mensen kopen nog snel wat boodschappen en cadeaus en kinderen spelen op straat.  Het is gebruikelijk dat men elkaar op deze dag cadeaus geeft  in plaats van met Kerstmis. De cadeaus worden bezorgd door Saint Basil, ook wel bekend als Agios Vasilis, de Griekse Kerstman.

Mensen over de hele wereld zijn gewend aan het uiterlijk van de Kerstman.In Griekenland daarentegen ziet de versie van de Kerstman er heel anders uit. Hij wordt gewoonlijk afgebeeld als een vroom figuur, gekleed in lange kerkelijke gewaden met een lange baard. Agios Vasilis  heeft echter wel hetzelfde doel – hij brengt cadeautjes aan de kinderen als onderdeel van de kerstactiviteiten.

Agios Vasilios brengt dus zijn cadeautjes  op Oudejaarsavond als de kinderen slapen. Dit vanwege de traditie die zegt dat St. Basilius op 1 januari is gestorven. Daarom herdenken alle Orthodoxen hem op Nieuwjaarsdag. St. Basilius gaf al zijn bezittingen weg. Niet alleen aan de armen, maar ook aan kinderen. Daar is waarschijnlijk de traditie ontstaan dat hij pakjes brengt op Oudejaarsavond, voorafgaand aan zijn dood. De volgende ochtend vinden de kinderen dan, zodra ze wakker worden, hun cadeautjes. Ook volwassenen geven op Nieuwjaarsdag elkaar geschenken. Vanwege de media, en de invloed van andere culturen in Griekenland, beginnen de afbeeldingen van de Kerstman als een dikke man met rode kleren en een witte baard langzaam aan een deel te worden van de kerstafbeeldingen door het hele land. Dit is echter niet traditioneel. In Griekenland is de versie van ‘Santa’ Agios Vasilios, of Sint Basilius, als de heilige die de armen hielp (bron en foto’s internet).

Lees ook:En we vieren weer Sinterklaas vanavond…
Lees ook:Elk land zijn eigen traditie…
Lees ook:Waar komt de kerstman vandaan…
Lees ook:Elfjes; de helpers van de kerstman…
Lees ook:Het feest van Los Reyes…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>