Waar komt Oud en Nieuw vandaan…

In Nederland is het traditie om oudejaarsavond met familie en vrienden te vieren waarbij oliebollen en/of appelflappen worden gegeten veelal kijkend naar een oudejaarsconference. Om twaalf uur is er een champagne toast thuis of op een nieuwjaarsfeest en wordt er veel vuurwerk afgeschoten.

Maar sinds wanneer vieren we eigenlijk Oud & Nieuw? In de vijftiende en zestiende eeuw gingen de meeste staten in Europa er toe over het Nieuwjaar te vieren op 1 januari. Er ontstonden op deze datum gebruiken die vergelijkbaar zijn met die van andere dagen in de heidense midwintertijd. Het feest begon, zoals alle Germaanse en Keltische feesten, op de vooravond. Eerder noemde men dit Silvesteravond naar de heilige Silvester een paus uit de vierde eeuw, zijn sterfdatum was 31 december. Toen de heiligenverering tijdens de Reformatie werd afgeschaft, ontstond de gewoonte van oudejaarsavond te spreken. Het knallen van vuurwerk bij het begin van het nieuwe jaar en allerlei gebruiken om de gevestigde orde op haar kop te zetten zijn een algemeen verschijnsel tijdens de heidense (midwinter)tijd (bron wwwyoungholy.nl/r).

De Hollandse vuurwerktraditie komt uit de jaren zestig. Gangmakers waren de jongens van Indische ouders, die in de jaren vijftig en zestig uit hun geboorteland Indonesië waren gezet. In het voormalig Nederlands Indië was er wel een grote vuurwerktraditie, vooral gevoed door Indonesiërs met een Chinese achtergrond. Deze Indische jongens begonnen vaak in januari al te sparen voor het aanstaande vuurwerk eind december. Dan kochten ze enorme hoeveelheden rotjes en kanonslagen, die ze aan een stuk touw tot lange slingers samen knoopten. Het touw met al die rotjes werd aan een boom of een lantarenpaal gehangen, volgens de beste Chinese traditie, en zorgde, eenmaal aangestoken, voor een minutenlang oorverdovend geratel en geknal.  In de jaren zeventig en tachtig wordt het knullige Hollandse vuurwerk steeds meer vervangen door vuurwerk uit China en was de ‘traditie’ van het afsteken van vuurwerk geboren (bron www.dora-besparen.nl/).

Lees ook:Waarom steken we vuurwerk af…
Lees ook:Tradities rondom Oud en Nieuw…
Lees ook:Chinezen luiden het jaar van de Hond in…
Lees ook:Rotjes en bamboestengels…
Lees ook:De zonnewende, de langste dag van het jaar…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>