De verjaardag van Amitabha…

Vandaag, woensdag 3 januari, wordt onder meer in China de verjaardag van de zeer populaire boeddha Amitabha gevierd. Amitabha staat aan het hoofd van het ‘Reine Land’ of het ‘Westerse Paradijs’ voorbij de bergen van West-China. Zijn navolgers bidden dat hij hun in zijn reddingsschip over ‘de zee van verdriet’ naar het paradijs mag leiden.

Amitabha is een boeddha die erg begaan is met de mens. Wie hem bij problemen aanroept, zal geholpen worden. Op zijn verjaardag doen mensen boete en tonen berouw voor hun zonden. Het Amitabha-boeddhisme, ook wel amida-boeddhisme of amidisme, is een hoofdvertakking van het mahayana-boeddhisme dat een van de grootste stromingen van het boeddhisme in Oost-Azië is.

De Boeddha Amitabha is de heerser van het Westerse Paradijs en de belangrijkste godheid van de school van het ‘Zuivere Land’ (Qingtu). Hij is de geestelijke vader van de Bodhisattva Avalokiteshvara (Chinees Guanyin). Voor de aanhangers van de ‘Zuivere Land’ sekte is het vaak achterelkaar prevelen van een mantra met de naam van Amitabha en/of het aanschouwen van zijn beeldtenis voldoende om in het volgende leven het Westerse Paradijs te bereiken. Volgens de Tibetaanse boeddhisten is de Panchen Lama de incarnatie van de Boeddha Amithaba. Amitabha wordt meestal afgebeeld in ‘lotuszit’ met de handen in de meditatiehouding (bron beleven.org, foto’s internet).


Lees ook:Vandaag verjaart Amitābha…
Lees ook:Netwerk: Welke sekte verstoorde kerkdiensten Apeldoorn? 20.25
Lees ook:Bizar: SEKTE: KONINGINNEDAGDRAMA WAS STRAF GODS
Lees ook:Tachtigste verjaardag van Dalai Lama…
Lees ook:Bloemenfeest ter ere van geboortedag Boeddha…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>