Hoe wil jij worden begraven…

In Nederland kun je na je dood je laten begraven, cremeren of  je lichaam doneren aan de wetenschap. Daar komt nu een nieuwe ‘variant’ bij: resomeren, het vloeibaar maken van een lichaam.

“Sommige mensen vinden het een naar idee om begraven of gecremeerd te worden. Het idee dat zij hun uitvaart met water kunnen krijgen, spreekt een aantal van onze klanten meer aan”, legt een woordvoerder van  uitvaatondernemer Yarden uit. Yarden is zeer geïnteresseerd in ‘resomeren’, een innovatieve en duurzame manier van cremeren. “Wij willen dat Nederlanders keuzevrijheid hebben.”  Yarden is  al sinds 2011 aan het lobbyen in de Tweede Kamer voor een verandering in de wet op de Lijkbezorging. Nu staat er in het wetboek dat een lichaam van een overledene alleen mag worden begraven of gecremeerd. Er staat letterlijk dat resomeren en cryoneren (vriesdrogen) verboden is. “Jammer, want het TNO heeft al berekend dat resomeren beter is voor het milieu.”

Uit een eigen onderzoek van de uitvaartondernemer komt naar voren dat één op de vijf (21%) ondervraagden resomeren zou kiezen voor zijn eigen uitvaart. Onder niet-religieuzen is dit bijna een op de drie (31%). Resomeren is hiermee onder niet-religieuzen populairder dan begraven (24%).  “Het milieuvriendelijke karakter van resomeren is hiervoor de belangrijkste reden. Andere belangrijke redenen zijn het gevoel of de emotie bij de methode (water) en de lagere kosten in vergelijking met begraven”, aldus de woordvoerder.In Groot-Brittannië is uitvaartondernemer in Sandhem al om. Bij Rowley Regis Crematorium, in de omgeving van Birmingham, staat al een speciale machine klaar om onder druk van hitte en hydrolyse een lichaam te ontmantelen.

Resomeren (of bio-cremeren) is een nieuwe uitvaartmethode waarbij het lichaam van de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk wordt afgebroken. Na ongeveer drie uur is er alleen een schoon, wit poeder over, vergelijkbaar met asresten na een crematie. Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Het stoffelijk overschot wordt tot 3% van zijn oorspronkelijke gewicht gereduceerd (bron AD, Renske Baars, foto’s interrnet).

Lees ook:Jade Goody, de strijd tegen Kanker in beeld
Lees ook:Dood verklaard om vervolgens wakker te worden…
Lees ook:Ervaringen van een sjamaan, Miranda Custic-Schellingerhout (ZZ)
Lees ook:Emoties leiden tot visioenen
Lees ook:Opgraven, opknappen en opnieuw begraven…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>