Driekoningen; optocht, cadeautjes en bonen…

Morgen, zaterdag 6 januari, is het Driekoningen. Op sommige plekken in de wereld wordt de avond er voor optochten gehouden. Zo is de ‘Driekoningenoptocht’ (Cabalgata de Reyes Magos) een optocht die elk jaar op 5 januari wordt gehouden in Spanje. Het feest wordt gevierd op de vooravond van Driekoningen en twaalf dagen na Kerstmis en is vooral geliefd bij kinderen omdat ze cadeautjes krijgen.

Driekoningen is een katholiek feest dat herinnert aan de reis drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior. Ze worden ook wel de drie wijzen uit het Oosten genoemd. Ze hadden veel verstand van sterren en konden de toekomst voorspellen. In de bijbel staat dat ze op zoek waren naar de nieuwe koning van het joodse volk. Een heldere ster wees hun de weg naar het dorp Bethlehem. Daar vonden ze in een stal het pasgeboren kindje Jezus. Hij kreeg dure cadeaus van de koningen: goud, wierook en mirre. Mirre is lekker ruikende hars die in zalf wordt gebruikt. Het feest van de drie koningen wordt nog steeds gevierd.

In sommige steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen gaan kinderen verkleed als koning langs de huizen. Ze dragen een ster, zingen een lied en halen snoep op. Soms bakken vaders of moeders een koek met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine. Dat is om de mensen eraan te herinneren dat twee van de koningen wit waren en één bruin. Het kind dat de bruine boon krijgt, mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen.  Ook in andere christelijke landen wordt Driekoningen gevierd. In veel Spaanse steden bijvoorbeeld trekken grote optochten door de straten. Je kunt dan de drie koningen zien met hun hele gevolg van dienaren, prinsen, prinsessen, paarden en kamelen (bron en foto’s internet).

Lees ook:Driekoningen; het bezoek aan kind Jezus in Bethlehem…
Lees ook:Vandaag is het Driekoningen…
Lees ook:Het feest van Los Reyes…
Lees ook:Driekoningen, feest voor de kinderen
Lees ook:De drie wijzen: goud, wierook en mirre

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>