Geen zwarte auto’s in de straten van Turkmenistan…

Inwoners van Turkmenistan kunnen zelf kiezen welke kleur auto ze rijden, zolang het maar wit of zilver is. Sinds 1 januari haalt de verkeerspolitie auto’s met donkere kleuren van de weg. Chauffeurs krijgen hun auto pas terug als ze die beloven over te spuiten in wit of zilver.Onderkant formulier. Dat melden Chronika Turkmenistan en Radio Azatlyk, twee mediaorganisaties die kritisch berichten over de Centraal-Aziatische dictatuur.

In 2015 schortte Turkmenistan de import al op van zwarte, blauwe en rode auto’s. Nu lijkt de regering de straten definitief op te schonen van donkergekleurde voertuigen. De kleur wit is een speerpunt in het beleid van president Gurbanguly Berdimuhamedow, aan de macht sinds 2007. Hij liet hoofdstad Asjchabad de afgelopen jaren omtoveren in ‘de witte stad’.  Hele woonwijken van de stad in de woestijn zijn opgetrokken uit hagelwitte stenen. Nieuwe paleizen zijn in wit marmer gehuld. En in het centrum van Asghabad liet de president een witte, marmeren rots neerzetten van ruim twintig meter hoog – met bovenop een gouden standbeeld van zichzelf op een paard. Om de stad nog meer te laten sprankelen, vaardigden de autoriteiten in 2014 een verbod uit op airconditionings aan de buitenkant van gebouwen – ook al kampen inwoners ‘s zomers met temperaturen van 40 graden Celsius. Het kleurenbeleid van Berdimuhamedow leverde Turkmenistan in 2013 een plek op in het Guinness Book of Records, voor het land met de meeste witmarmeren gebouwen.

Berdimuhamedow, die zichzelf laat vervoeren per witte limousine of wit paard, heeft zich nooit uitgelaten over zijn voorkeur voor de kleur wit. Inwoners gaan ervan uit dat de president denkt dat wit geluk brengt. Het is bekend dat Berdimuhamedow een bijgelovig man is. In december voorspelde hij op basis van de sterren dat 2018 ‘stabieler en harmonieuzer’ zal worden dan vorige jaren.

Lees ook:Zo bijzonder; het paard van Sinterklaas…
Lees ook:President opent ziekenhuis met zelf uitgevoerde operatie, eh….
Lees ook:Nigeria opnieuw in opspraak na heksenkinder, sektarisch geweld!
Lees ook:De zaak Adri Knops, Zesde Zintuig Plaats Delict
Lees ook:Een lucht vol met vliegende auto’s…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>