Oudste fossielen van motten en vlinders ontdekt…

Ik vind het altijd interessant om te lezen hoe de aarde ontstaan is. Daar kunnen we enorm veel van leren. Zo hebben Nederlandse wetenschappers de oudste fossielen van motten en vlinders ontdekt. De fossielen van de insecten zijn ruim zeventig miljoen jaar ouder zijn dan de oudste fossielen van bloeiende planten (bron ANP, NU.nl).

Timo van Eldijk en Bas van de Schootbrugge van de Universiteit Utrecht deden de ontdekking samen met Duitse en Amerikaanse collega’s. Eerder werd juist gedacht dat bloeiende planten en bestuivende insecten zo’n beetje samen waren geëvolueerd, maar de motten en vlinders bleken dus al voor die tijd te bestaan.  Ook werd duidelijk dat motten en vlinders in tegenstelling tot andere levensvormen niet te zijn uitgestorven tijdens de overgang van het Trias-tijdperk naar het Jura (201 miljoen jaar geleden).

“Sterker nog, het lijkt erop dat zij hebben geprofiteerd van de ingrijpende veranderingen in hun leefomgeving”, zeggen ze in Utrecht. De beestjes lijken juist zeer divers te zijn geworden. De nieuwe ontdekking doet ook vermoeden dat het voedsel van de oudste motten en vlinders afkomstig was van niet-bloeiende zaadplanten. De fossiele resten in kwestie, vleugel- en lichaamsschubben van de motten en vlinders, zijn aangetroffen in het Duitse Nedersaksen. Timco en Bas publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Science Advances, dat woensdag verscheen

Lees ook:Oudste fossiel ter wereld gevonden…
Lees ook:Eencellige vampiers uit prehistorie ontdekt…
Lees ook:Leer meer over vlinders…
Lees ook:Fossiel van miljoenen jaar oud kuikentje gevonden..
Lees ook:Ga zelf eens vlinders spotten…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>