Dood verklaard om vervolgens wakker te worden…

Het haalt regelmatig het nieuws; iemand die ‘schijndood’ is. Vorige week nog kwam een doodverklaarde gevangene in Spanje de schrik bij bewustzijn in het mortuarium Gonzalo Montayo Jiménez schrok wakker in een lijkzak, kort voordat autopsie op hem zou worden uitgevoerd.

Toen forensisch medewerkers de lijkzak met de gevangene vervoerden naar de plek waar de autopsie zou worden uitgevoerd, hoorden ze plots geluiden. Bij het openen van de zak ontdekten ze dat Montayo Jiménez nog in leven was. Op zijn lichaam stonden al stiftstrepen op de plekken waar hij opengesneden zou worden, zegt zijn familie tegen lokale media. De angst voor schijndood is nog zeer actueel. Een begraafplaats in Santiago, Chili heeft speciale lijkkisten laten ontwerpen met standaard ingebouwde sensoren. Deze sensoren herkennen alle bewegingen in de kist nadat een overledene is begraven.. Dit moet voorkomen dat een persoon mogelijkerwijs levend wordt begraven. De uitvinding dient volgens de begraafplaats als een geruststelling voor de nabestaanden.

Onder schijndood werd en wordt verstaan, dat iemand dood lijkt, maar het (nog) niet is. En dan is het natuurlijk vervelend als iemand toch wordt begraven of gecremeerd. Vroeger was er een grote angst bij de bevolking voor schijndood. Je ziet soms ook wel oude prenten met een doorsnede van een graf in de grond, waarbij een touwtje aan de grote teen van de overledene was vastgemaakt, dat boven de grond bij een belletje uit kwam. Als de persoon nog zou bewegen, zou er gebeld worden. Een praktischer manier om te kijken of iemand wel echt dood was, was om te wachten tot de eerste tekenen van lijkontbinding zich voordeden, zoals verkleuring van de huid, lijkvlekken en onwelriekende geuren. Daar waren vroeger lijkhuisjes of baarhuisjes voor. Men mocht – en mag nog steeds – mensen niet binnen 36 uur na hun overlijden begraven of cremeren. Dat is mede om te voorkomen dat per ongeluk mensen worden begraven of gecremeerd, die nog niet echt dood zijn (bron www.dood.nl).

Lees ook:Je ziel kan niet beschadigen na de dood
Lees ook:Begraven of cremeren…
Lees ook:Hoe wil jij worden begraven…
Lees ook:Onverklaarbaar kneuzingen, brandwonden en zelfs gebroken ledematen
Lees ook:Begrafenis Jackson vandaag voor de herdenking!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>