Makar Sankranti; betere tijden breken aan…

Ik heb altijd (een beetje) moeite met de maanden januari en februari. Met de feestmaand achter de rug duurt het altijd even (zo lang) eer je merkt dat we richting het voorjaar gaan. Vandaag, zondag 14 januari, is het ‘Makar Sankranti’.  Na deze dag worden de dagen langer en warmer en wordt de kou van de winter minder. Voor veel mensen betekent dit dat de zwaarste dagen voorbij zijn en dat betere tijden aanbreken.

Op deze dag wordt gevierd dat de glorieuze zonnegod weer richting het noorden gaat. Het feest wordt door heel India uitbundig en vooral op straat gevierd. Eén van de uitingen is het oplaten van kleurrijke vliegers. Makar Sankranthi is een dag dat vernieuwing symboliseert in Sanatan Dharm. Het symboliseert de komst van betere tijden omdat de donkerdere tijden nu achter de rug zijn. Het loslaten van de moeilijkheden in het verleden en het positief kijken naar de toekomst wordt gestimuleerd door middel van vele verhalen, diensten en bijeenkomsten in India. In sommige streken brengen mensen al hun onbruikbare spullen bij elkaar om te verbranden. Vooral in de noordelijke en koudere streken is dit een gebruik.

Op Makar Sankranthi wordt Surya Dev vereerd vanwege de grote invloed van de zon op ons en alles om ons heen. Surya Dev staat voor wijsheid, goddelijke en spirituele kennis en is een voorbeeld voor ons allemaal. Surya Dev schijnt zonder onderscheid op iedereen. Hij is de weldoener van alle wezens en is altijd stipt en consequent in het uitvoeren van Zijn taak, zonder beloning of erkenning te verwachten en gehecht te zijn aan het resultaat. Wanneer wij ons leven volgens deze principes indelen, zullen we zeker Zelfrealisatie verwezenlijken. Hindoes geloven overigens dat zij die op 14 januari sterven, hun reïncarnatiecyclus doorbreken en één worden met God.

Lees ook:Feestdag ter ere van Makar Sankranti…
Lees ook:Makar Sakrantie; doorbreken van de reïncarnatiecyclus…
Lees ook:Dong Zhi; één van de belangrijke festivals voor Chinezen…
Lees ook:Divali; het feest van de lichtjes…
Lees ook:Mediteren in India

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>