Begin van de Japanse lente…

In Japan wordt vandaag de laatste dag van de winter en  het begin van de lente gevierd. Ook wel ‘Setsubun’ genaamd. Deze dag maakt deel uit van het lentefestival en markeert het einde van de winter. Het Setsubun festival is niet zomaar een kleine viering of festival, maar is een dag die door het gehele land zeer groots gevierd wordt. De tempels stromen over van de mensen en vele organiseren speciale evenementen or nodigen Japanse beroemdheden uit om deel te nemen aan de festiviteiten.

Dit festival draait voor een groot deel om zuiveringsrituelen waarbij demonen uit het huis gedreven worden, door geroosterde sojabonen uit alle ramen en deuren van het huis te gooien. Wanneer deze bonen naar binnen worden gegooid, worden de goede geesten juist naar binnen gelokt, met de begeleidende spreuk: ‘Oni wa soto, fuku wa uchi’  wat ‘demonen eruit, naar binnen geluk’ betekent.  Kinderen eten de bonen die op de vloer zijn gevallen en proberen er voor elk levensjaar één te eten. Vaak worden deze evenementen weken van te voren al aangekondigd en zijn er ook in de winkels al ruim van te voren meer dan voldoende bijzonderheden te kopen en vind je er alles wat je nodig hebt om de rituelen die bij Setsubun horen goed uit te kunnen voeren.

In Japan gelooft men dus dat het eten (en gooien) van sojabonen de kwade geesten, die ongeluk en ziekten veroorzaken, zal verdrijven. In de avond wordt de eho-sushi gegeten terwijl de gezinsleden in de “gezegende” richting kijkt, deze richting is afhankelijk van het sterrenbeeld van het jaar. Het opeten van de eho-sushi is voor sommige mensen een grotere uitdaging want het is de bedoeling dat je deze opeet zonder te snijden. ’Setsubun’ betekent letterlijk ‘deling van het seizoen’ en kan worden gebruikt om de laatste dag van een seizoen aan te geven (bron en foto’s internet).

Lees ook:Geesten oproepen tijdens Obon Festival Japan
Lees ook:Ouijabord, werk van demonen
Lees ook:Festival van de Hongerige Geesten…
Lees ook:Tsunami geeft het Obon festival een emotionele lading
Lees ook:Chapat Sjamanistisch Festival in De Mortel…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>