Waarom zijn we gek op horror…

Waarom zijn mensen zo gek op horror? ‘Horrorprofessor’ Dimitri Goossens (filosoof) onderzoekt de relatie tussen doodbesef, religie en sacraliteit, kunst- en beeldcultuur. Horror speelt daarin een grote rol. “Er zijn ontzettend veel horrorfilms waarin religie een factor is: in alle boeken van Stephen King komt wel een religieuze malloot voor. Daarnaast is horror natuurlijk een van de meest populaire vormen van beeldcultuur.”

Naast zijn onderzoek geeft Goossens lezingen over de relatie tussen kunst en genocide en de relatie tussen sacraliteit en choquerende kunst. Zo bewondert hij kunstenaar Andres Serrano, bekend door zijn fotoreportages waarin hij menselijke lijken, seksuele handelingen en lichaamsvloeistoffen laat zien. Volgens Goossens geeft horror inzicht in hoe onze westerse cultuur werkt, wat onze waarden en normen zijn. “Vroeger waren die normen en waarden duidelijk en dat zag je ook in de horrorfilms terug: je had een duidelijk monster en een held. Maar tegenwoordig zijn we allemaal zoekende. Wat zijn onze waarden en normen? Welke blijven overeind staan in de huidige maatschappij? Die zoektocht zie je terug in horrorfilms. Bijvoorbeeld een film waarin een kind een gruwelijke moord pleegt: dat werkt confronterend en roept vraagtekens op. Horror is een duistere spiegel waarin we via een omweg leren over onszelf. Het haalt ons uit onze comfortzone. Het is leuk om te denken dat wij superieure wezens zijn en die gedachte wordt door iedereen gekoesterd, maar horror laat zien dat wij ook donkere kanten hebben.”

“Horror laat ons via een negatieve weg voelen waar we echt om geven en voor willen gaan.” Goede horror volgens Goossens zijn films die vragen opwekken en je uit je comfortzone halen. “Eigenlijk doet een goede horrorfilm precies hetzelfde als een goede filosoof die mensen in verwarring achterlaat, door alles waar je in gelooft en voor staat in twijfel te trekken. Het onderscheid tussen goed en kwaad is niet vanzelfsprekend en duidelijk. Het mooiste is dat je vervolgens in die vertwijfeling blijft hangen en geen pasklaar antwoord krijgt” (bron Metro).

Lees ook:Neem je huisdier mee aan boord…
Lees ook:Mohammed en zijn visioenen
Lees ook:Het Horror Circus komt naar Nederland
Lees ook:Boek over de band met je huisdier…
Lees ook:Verdachte Richard Karst T. aanslag Apeldoorn in kritieke toestand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>