Het is weer bijna Valentijn…

Het is alweer bijna Valentijn. Iedereen reageert anders op ‘verliefd zijn’. Maar waar komt dat gevoel vandaan? Volgens Britse en Amerikaanse neurobiologen zijn onze buik en ons brein sterk verbonden. Sterker nog, het maag-darmkanaal wordt vaak het tweede brein genoemd.  ”Onze buik en hoofd praten eigenlijk met elkaar”, aldus deskundige John Hopkins in Medical Daily (bron AD).

Gevoelens zijn sterk verbonden met de spijsvertering, stelt New York psycholoog Arthur Arun.  Als het rommelt in het hoofd, raakt de maagstreek van slag. Volgens de liefdesonderzoeker draait het onder meer om stofjes die in de hersenen vrijkomen. Professor Semir Zeki van de Universiteit van Londen is van mening dat het  gaat om vier belangrijke geluksstofjes: de sekshormonen testosteron en oestrogeen en de neurotransmitters dopamine en serotonine. Zeki en zijn collega’s onderzochten bij elf vrouwen en zes mannen die verliefd waren de activiteit in de hersenen. Zij ontdekten dat de hersendelen die voor de wonderlijke huppeltjes in je buik zorgen, dezelfde hersendelen die door euforische drugs worden geactiveerd bleken te zijn. Je bekijkt de ander door een roze bril waardoor activiteit elders in de hersenen vermindert, met name de delen die met depressiviteit te maken hebben. Het chemische proces bij verliefdheid beperkt zich niet alleen tot de hersenen. Psycholoog Kirsten Tillisch concludeert dat het proces zich verplaatst naar het maag-darmkanaal. Volgens haar bevat de buik minstens evenveel zenuwcellen als ons hoofdbrein. Die zenuwcellen maken dat de darmen allerlei activiteiten zelfstandig uitvoeren.

Maar wat doet precies de vonk overslaan tussen twee mensen? Daar heeft de wetenschap nog geen concreet antwoord op gevonden, maar ze komen steeds dichterbij. Wetenschappers stellen dat de chemische processen achter aantrekkingskracht en liefde in ieder geval niet alleen te maken hebben met een mooi voorkomen.  “We kiezen meestal mensen uit die opvallend veel op ons lijken”, stelt liefdesonderzoeker Arun.  “Stellen zijn vaak fysiek ongeveer even aantrekkelijk, maar raakvlakken zijn het belangrijkst.”  Volgens Arun is het van belang dat je belangrijke meningen deelt. Als de ander op je lijkt, bevestigt dat ook jouw wereldbeeld. “Als iemand bijvoorbeeld GroenLinks stemt, terwijl jij je verbonden voelt met de PVV, dan heb je meteen een bron van conflicten.”

Lees ook:De goede eigenschappen van rozemarijn…
Lees ook:Nieuwe inzichten in het menselijk bewustzijn
Lees ook:Wat staat ons te wachten in 2018…
Lees ook:Mohammed en zijn visioenen
Lees ook:Meditatie; de training voor de geest…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>